Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Ниският и средният клас цигари ще поскъпват по-бавно от най-скъпите

Ниският и средният клас цигари ще поскъпват с по-бавни темпове от най-скъпите цигари. Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов след заседание на Министерски съвет.

На въпрос след приемането на поправките в Закона за акцизите и данъчните складове как се променят акцизите, специално за горивата и цигарите, министър Горанов посочи: “Това, което се гласува днес, е продиктувано от желанието да продължим с мерките за ограничаване на възможността за злоупотреби при плащането на акциз в различните категории акцизни стоки”.

Той допълни, че темата за това, че има много злоупотреби с акцизите върху горивата, които се използват като горива за отопление, е отдавна анонсирана. “Предложили сме пропан-бутанът и дизелът, когато са използвани като горива за отопление, да не са с преференциална акцизна ставка, тъй като има много злоупотреби. Тези ведомства, които използват подобни горива като горива за отопление, ще бъдат компенсирани през разходната част на бюджета”, обясни финансовият министър.

По отношение на акциза върху тютюневите изделия министър Горанов посочи, че са предложили такава структура на акциза, която да компенсира натиска върху увеличение върху ниския и средния клас цигари. “По този начин ще намалим натиска върху контрабандата през следващите години. В края на 2009, началото на 2010 година, когато беше значително пребалансирано облагането на тютюневите изделия, се получи един огромен натиск върху пазара на тютюневи изделия и тогава контрабандата нарасна значително”, уточни финансовият министър. “Искаме да избегнем проявлението през следващата година на същия ефект и до края на 2017-а. Знаете, че от 1 януари 2018 година по регламент трябва да достигнем нови минимални нива на облагане на тютюна от 90 евро общо на 1000 къса цигари”, коментира Горанов.

“Цигарите ще поскъпват плавно в съответствие с графика до достигане на 90 евро, което е 177 лева, на 1000 къса цигари. Ниският и средният клас цигари ще поскъпват с по-бавни темпове от най-скъпите цигари. Това се прави с идеята да бъдат защитени по-ниско доходните групи, да премахне стимулите за търговия с контрабандни цигари”, допълни той.

Министър Горанов посочи, че графикът за поскъпването на цигарите е променен. “Процентите са записани в самия законопроект”, заяви Владислав Горанов.

На въпрос как горивата ще натежат на разходната част, Горанов уточни: “Това, което имаме като данни от МОН, което се очаква да бъде засегнато, е под 20 млн. лева, които ще бъдат компенсирани през разходната част на бюджета”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.