Германия: Никой не може да спре „Северен поток-2“

Принц Филип катастрофира

Алиша Кийс ще е водещ на музикалните награди „Грами“

Гори хранилище на химическия завод „Агрополихим“ в Девня

Депото за отпадъци в Кърджали от днес има компостираща инсталация

Петричкият Ескобар от 20 г. е недосегаем Село Тополница – Меката на дрогата в България

„Хийтроу“ е най-натовареното летище в света

Британското правителство: Втори референдум за Брекзит ще отнеме година

Осем души загинаха при взрив на кола-бомба в колумбийската столица Боготa

Гръцкото правителство прави копия на Договора от Преспа, ще информира гражданите

Силният вятър предизвика щети в Сливен

Банди разкостват къщи, села и заводи Свалят керемиди, греди и тухли, не оставят камък върху камък, оплакват се хората

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 януари 2019

Документите за F-16 при президента От „Локхийд Мартин” смятат, че сделка може да има до 9 месеца

Британският парламент гласува „План Б“ за Брекзит на 29 януари

Ниският и средният клас цигари ще поскъпват по-бавно от най-скъпите

Ниският и средният клас цигари ще поскъпват с по-бавни темпове от най-скъпите цигари. Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов след заседание на Министерски съвет.

На въпрос след приемането на поправките в Закона за акцизите и данъчните складове как се променят акцизите, специално за горивата и цигарите, министър Горанов посочи: „Това, което се гласува днес, е продиктувано от желанието да продължим с мерките за ограничаване на възможността за злоупотреби при плащането на акциз в различните категории акцизни стоки“.

Той допълни, че темата за това, че има много злоупотреби с акцизите върху горивата, които се използват като горива за отопление, е отдавна анонсирана. „Предложили сме пропан-бутанът и дизелът, когато са използвани като горива за отопление, да не са с преференциална акцизна ставка, тъй като има много злоупотреби. Тези ведомства, които използват подобни горива като горива за отопление, ще бъдат компенсирани през разходната част на бюджета“, обясни финансовият министър.

По отношение на акциза върху тютюневите изделия министър Горанов посочи, че са предложили такава структура на акциза, която да компенсира натиска върху увеличение върху ниския и средния клас цигари. „По този начин ще намалим натиска върху контрабандата през следващите години. В края на 2009, началото на 2010 година, когато беше значително пребалансирано облагането на тютюневите изделия, се получи един огромен натиск върху пазара на тютюневи изделия и тогава контрабандата нарасна значително“, уточни финансовият министър. „Искаме да избегнем проявлението през следващата година на същия ефект и до края на 2017-а. Знаете, че от 1 януари 2018 година по регламент трябва да достигнем нови минимални нива на облагане на тютюна от 90 евро общо на 1000 къса цигари“, коментира Горанов.

„Цигарите ще поскъпват плавно в съответствие с графика до достигане на 90 евро, което е 177 лева, на 1000 къса цигари. Ниският и средният клас цигари ще поскъпват с по-бавни темпове от най-скъпите цигари. Това се прави с идеята да бъдат защитени по-ниско доходните групи, да премахне стимулите за търговия с контрабандни цигари“, допълни той.

Министър Горанов посочи, че графикът за поскъпването на цигарите е променен. „Процентите са записани в самия законопроект“, заяви Владислав Горанов.

На въпрос как горивата ще натежат на разходната част, Горанов уточни: „Това, което имаме като данни от МОН, което се очаква да бъде засегнато, е под 20 млн. лева, които ще бъдат компенсирани през разходната част на бюджета“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.