Министър Московски пак открива БУЛРИС в Русе

Транспортният министър Ивайло Московски ще открие в четвъртък новата речна информационна система БУЛРИС в Русе, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Тя е част от проекта, финансиран с над 37 млн. лв. по ОП "Транспорт" /2007-2013 г./.

Центърът за речни информационни услуги /БУЛРИС/ беше открит в края на м.г. Тогава министър Московски заяви, че "Това е изключително важен център в общия българо-румънски участък по Дунава като един от най-важните транспортни коридори в Европа".

Първата копка на центъра, който контролира корабния трафик по реката, беше направена преди 3 г. Новата сграда и оборудването й струваха 5 986 752,89 лв. (без ДДС) от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет. В нея има контролна зала за управление на корабоплаването, зала за обучения и център за кризисни ситуации. Независимото електрозахранване се осигурява чрез локална фотоволтаична система на покрива.

Центърът е втори лот по общия проект за развитие на общоевропейската система за безопасно корабоплаване по вътрешните водни пътища на обща стойност 11 289 440 лв. /без ДДС/ по ОП "Транспорт" и от държавния бюджет.

По първия лот вече са изградени 16 комуникационни точки за електронна навигация в българския участък на Дунава. По третия и четвъртия лот от проекта ще се разширят обхватът и предлаганите услуги. Ще се внедри система за мониторинг и заснемане на речното дъно на Дунава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони