В 19 сгради - училища и детски градини, ремонтите са приключили

Вече в 19 сгради - училища и детски градини, ремонтите са приключили. Това каза пред журналисти Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, при проверка на ремонтните дейности в СМГ "Паисий Хилендарски", предаде репортер на Агенция „Фокус”. "Tази година общо 34 училища и детски градини са с основни ремонти това лято. Над 5 млн. лв. са инвестициите, които Столична община насочи само към основни ремонти", припомни Фандъкова. "Това е в изпълнение на нашите основни приоритети - осигуряване на сигурността на сградите с конструктивни укрепвания и покриви и програмата ни за енергийна ефективност, която за мен е изключително важна, защото когато инвестираме в тази програма училищата и детските градини спестяват един сериозен ресурс, като вместо да плащат парно и ток, тези пари остават в самите училища и детски градини и отиват за стимулиране на учителите или пък за дейности за децата, което за мен е много по-смислено, отколкото да "изтичат" през прозорците", заяви тя.

Ирина Савина, зам.-кмет на Столична община, добави, че в останалите училища и детски градини, в които се извършват ремонти дейност, те трябва да приключат до края на тази седмица, за да могат да се подготвят за откриването на учебната година.

"С изключение на три обекта - 74-то СОУ в район "Връбница", 25-то СОУ и 134-та детска градина в район "Красно село", добави тя.До този момент около 900 хил. лв. сме инвестирали в Софийската математическа гимназия в дограма, покрив и асансьор, но ние имаме ангажимент към всички училища, каза още Фандъкова.

"Миналата година с усилията на директора и неговия екип беше направен един пилотен проект за ремонт на класни стаи и оборудване и имаме късмета министърът на финансите да обърне внимание на това какво се получава, когато се инвестира в образованието", заяви Фандъкова. "На него не е нужно да се обяснява и не е нужно да се убеждава. Негово беше предложението да започнем с целевата финансова подкрепа на държавата за Софийска математическа гимназия пилотен проект за този вътрешен ремонт", посочи тя и добави, че в същото време Столична община финансира основните ремонти на училища и детски градини. "Вложените средствата по този проект в СМГ са 500 хил. лв. Те са предоставени на районния кмет и нейния екип, които трябваше лятото да провеждат процедури, за това и малко по-късно започнахме, но с разрешението и желанието на директора и екипа на цялостното училище да се започне този ремонт и цялостно да се ремонтира 4-тият етаж, заедно с две класни стаи от 3-тия етаж", обясни кметът на Столична община. По думите й, се ремонтират класни стаи, коридори стълбища, осветителните тела, инсталациите, за да се знае, че има изцяло обновена част от това училище. Фандъкова заяви, че следващата година ще се осигурят средства за ремонт на останалата част от сградата. Кметът на Столична община благодари на министър Горанов, който като финансов министър осъзнава, че инвестициите в образованието и то в доказани училища дават съответните резултати и това е най-важната инвестиция за бъдещето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини