Русия: След отказа на България ще използваме алтернативни маршрути

Русия ще използва алтернативни маршрути за доставката на хуманитарна помощ в Сирия след затварянето на въздушното пространство на България за руските самолети с такива товари. Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, отговаряйки на въпрос дали Москва ще се съгласи нейни самолети да бъдат проверявани от българските власти, съобщи БГНЕС.

"Руското външно министерство вече отбеляза, че съществуват алтернативни маршрути за доставката на хуманитарна помощ, които ще се използват", каза Песков, цитиран от ТАСС.

По-рано днес за това съобщи заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков. "Разбира се алтернативни маршрути ще бъдат намерени", каза той, без да уточнява над кои страни ще прелитат руските самолети с хуманитарна помощ.

"Съжалявам, че под натиска на Вашингтон и, както изглежда, под натиска на Брюксел, където се намират централите на НАТО и Европейския съюз, някои страни избягват да изпълнят това, което аз ще нарека международен дълг, а именно: предоставянето на въздушни коридори за прилитането на самолети, занимаващи се с решаването на хуманитарни задачи", подчерта Рябков.

В понеделник гръцкото външно министерство съобщи, че е получило искане от САЩ за затваряне на своето въздушно пространство за полетите на руската авиация с хуманитарни товари за Сирия. Атина твърди, че руската страна е избрала маршрут на изток от Гърция за доставките на тази помощ. Във вторник българското външно министерство съобщи, че София е отказала да предостави на Русия въздушен коридор за същите цели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия