Руски военнотранспортен самолет мина над България на път за Сирия и се върна

Самолет ИЛ-62М, собственост на руското Министерство на отбраната е прелетял над България на път за Сирия сутринта на 7 септември, а вечерта се е завърнал обратно в Москва по същия маршрут. Това става ясно от сайта flightradar24.com, който следи авио полетите в реално време. Полетът е SVO/UUEE - LTK/OSLK, а регистрацията на самолета е RA-86496. Оператор на транспортният самолет е ФГКУ “Государственная авиакомпания “223 летный отряд”.

Правителството съобщи на 8 септември, ден след полета, че официално е отказан въздушен коридор над България на руски военнотранспортни самолети, които превозват „хуманитарна помощ“ за Сирия. От Външно министерство съобщиха, че искането от Руската федерация е било за периода 1-24 септември 2015 година.

Без разрешение самолетът не може да прелети над България, коментираха неофициално източници от въздухоплавателните власти в София. От Външно все още не коментират пред "Труд".

Преди ден те обясниха защо не даваме небето си на руски самолети.

„Основанието за този отказ е свързано с некоректно посочена информация в исканията за прелитане над територията на Република България относно целта на полетите и превозвания товар,“ се казва в изявление на МВнР. Министерството твърди, че отказът не е направен под външен натиск.


Получени са данни, че самолетите може да са натоварени с оръжие, съобщи по Би Ти Ви военният министър Николай Ненчев. Той заяви, че ако руски самолет прелети без разрешение, трябва да бъде прихванат до 15 минути от нашите изтребители.
Според международното право, ако при подобни полети бъдат открити забранени товари, отговорност носи и страната, през чиято територия са пренесени. Причината за странния от географска гледна точка маршрут е нежеланието на Турция и на останалите страни да отвори небето си за руската „хуманитарна помощ”, смятат дипломатически източници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини