Корабът "Радецки" предлага уникална екскурзия

В първия от серията почивни дни в навечерието на Деня на Независимостта параходът „Радецки” - национална светиня, свързана с подвига на четниците на Христо Ботев, загинали за свободата на България през 1876 г., ще направи едночасова обиколка в района на Козлодуйското пристанище, съобщиха от Министерството на културата.

От Национален музей „Параход Радецки” канят ценителите на историята да се качат на борда на легендарния параход на 19 септември 2015 г. /събота/, тъй като от 15 ч. до 16 ч. той ще осъществи плаване в акваторията на Козлодуйското пристанище. Билетите за едночасовата екскурзия с кораба „Радецки” се закупуват на място и са на съвсем достъпна цена: за деца, ученици, студенти и пенсионери те са от 4 лева, а за всички останали – по 6 лева.

На борда на Музея „Параход „Радецки“ могат да се качат 100 пътници, а ако интересът към екскурзията е много голям, в същия ден - 19 септември, ще бъде осъществена и втора обиколка в района на Козлодуйското пристанище - от 16 ч. до 17 ч.

Всички, които се качат на парахода „Радецки”, ще имат възможност да разгледат и обновената музейна експозиция, в която могат да се видят редица ценни реликви като знамето на Ботевата чета, униформи на Ботеви четници, последните писма, писани от воеводата Христо Ботев от борда на парахода и др.

Австрийският параход „Радецки“ е построен през 1851 г. в Будапеща. На 29 май 1876 г. четата на Христо Ботев завладява парахода и го принуждава да спре на българския бряг при с. Козлодуй, откъдето се насочва към Врачанския Балкан, за да се бие за свободата на България.

През 1966 година е построено точно копие на легендарния параход със средства, събрани от 1 200 000 български деца. Той е пуснат на вода през 1966 г. в памет на 90-годишнината от гибелта на Ботев. От 1982 г. корабът е със статут на национален музей. Намира се на вечен пристан в гр. Козлодуй в специално изградено за него място.

От 16 април 2004 г. Музеят „Параход „Радецки“ е филиал на Националния исторически музей в София.

Музеят „Параход „Радецки“ е изцяло свързан с живота и делото на Христо Ботев, с трагичната му гибел, както и с неговата чета. С годините се е превърнал и в национална светиня. Музеят „Параход „Радецки“ е единственият пътуващ параход музей на Балканския полуостров и в България.

От НИМ припомнят, че през последните години от Атомната електроцентрала в Козлодуй традиционно финансират ремонтните дейности на плавателния съд, за да може легендарният параход все така да посреща посетители и да извършва кратки пътувания в акваторията на Козлодуйското пристанище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура