Горанов: Изравнява се акцизната ставка на пропан-бутанът и дизелът, ползвани за като гориво за отопление и като моторно гориво

Изравнява се акцизната ставка на пропан-бутанът и дизелът, когато се ползват като гориво за отопление, с тази, когато се ползват като моторно гориво. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов, стана ясно от стенограмата на днешното правителствено заседание.

„Досега имаше намалена акцизна ставка за дизела, използван като гориво за отопление, и пропан-бутанът. С оглед избягването на многото злоупотреби, които се наблюдават при използването на този тип горива, които се изписват като горива за отопление, а впоследствие се използват като моторно гориво, е предвидено изравняването на акцизната ставка за този вид гориво, когато се ползва като гориво за отопление, с тази, когато се ползва като моторно гориво”, обясни Горанов.

Финансовият министър посочи, че в случая това е свързано и с многобройните наказателни процедури срещу Република България за замърсеността на въздуха с фини прахови частици.

Очакванията са по този начин освен допълнителни приходи в бюджета да бъдат премахнати и всички възможни канали за злоупотреби по линия на използването на оцветени горива.

„В случая специално говорим за дизелите, които се изписват в огромни количества като горива за отопление, а всъщност масово се използват впоследствие (със загубения вече акциз заради по-ниската ставка) като моторни горива”, допълни той.

Министър-председателят уточни, че към момента държавата е приела, че определени социални функции, училища, ведомства, армия, полиция, детски градини, за да харчат по-малко пари вземат така наречените „оцветени горива” без да се плащат акцизи.

Финансовият министър допълни, че се плаща 50 лева на 1000 литра, което е над 10 пъти по-малко от 645 лева на 1000 литра стандартна ставка.

Борисов коментира, че тъй като едното е 645, а другото е 50 лева, се правят страхотни злоупотреби.

„Зададохме си въпроса – не може ли всички да си купуват гориво на цената която е, да си платят митата и акцизите и накрая на годината като дойде професорът и каже: „За училищата ни трябват 20 милиона отгоре, които сме дали за по-скъпото гориво”, ние вече сме си ги събрали в приходните агенции и си даваме тези пари. Идва армията и казва: „Преди ни давахте толкова гориво на тази цена, разликата ми е толкова…”. Ето, заповядай!”, каза още Бойко Борисов.

„Разликата от 50 до 650, грубо казано, е 600 лева. Дали няма изкушения от държавни, стопански ръководители и всички останали при тази разлика с тези оцветени горива? А и като направихме проверките сега с Лукарски, оцветени горива се появяват”, посочи премиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика