Елена Кучкова тайно роди момиченце Плеймейтката крие мъжа до себе си

Арменските служби предотвратиха серия терористични актове

ГЕРБ преизбра общински лидер в Бургас

Крепостта Царевец отново се превръща в сцена за опера, балет и мюзикъли

Водата в село Казанка все още е негодна за пиене

40 ухапани от кърлежи във Варна

Турския правосъден министър: Гърция се е превърнала в сборище за престъпници

Ученици и общинари залесяват Монтана

Христо Радевски от Казанлък за програмата на д-р Емилова: Само за година стопих 49 кг Мъжът се е излекувал от подагра

Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25%

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов: Няма прекомерност в процесуалните действия при задържането на Десислава Иванчева

За Гергьовден пускат движението в дясното платно на източната дъга на Софийския околовръстен път от Казичене до АМ “Тракия” Министър Нанков направи оглед и на рехабилитацията на второкласния път София - Петрохан – Лом

Проф. Валери Стефанов: Най-големият враг на масонството са тоталитарните общества В Стара Загора се проведе публична дискусия за свободното зидарство

В Саудитска Арабия затвориха женски фитнес заради “неприличен” видеоклип

Мрежа за трафик на нелегални мигранти е разкрита във Франция

Станишев: След големите обещания, свързани с кризата с бежанците, очакваме действия

След големите обещания, свързани с кризата с бежанците, очакваме действия.

Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев след речта на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за състоянието на Съюза по-рано днес в пленарната зала на ЕП в Страсбург, съобщиха от прессофиса на Станишев.

“Днес бяхме свидетели на една силна, европейска реч, от човек, отдаден на европейската идея, какъвто е г-н Юнкер. В този труден за ЕС момент, той потвърди европейските ценности, които всички ние споделяме – солидарност с бежанците, пристигащи по нашите брегове.

Въпреки, че често имаме различия, съм доволен да видя, че днес Юнкер подкрепи предложенията на европейските социалисти и демократи за обща европейска политика на убежище. В условията на такава хуманитарна криза, Европа трябва да действа. Бежанците се стичат към Европа в търсене на сигурност и подслон. Отговорност на всички страни-членки е да им ги предоставят, да ги интегрират и да им дадат възможност за работа, образование и сигурно място, което да им гарантира перспективи за бъдеще и достоен живот. Подкрепям използването на европейски средства и създаването на постоянен механизъм за релокация за постигането на тези цели.

В същото време от огромно значение е да се адресират първопричините за тази миграция, за да се намери път към политическа стабилност в Близкия Изток и Африка. В тази връзка, адмирирам визионерска работа на Федерика Могерини за утвърждаването на силна европейска външна политика, и приветствам намеренията за създаване на извънреден доверителен фонд, който ще й даде повече ресурси, за да продължи работата в тази посока.

Вече достатъчно време слушаме обещанията на г-н Юнкер за действия по социалните въпроси в Европа. Миналата година той призова за “социален ААА рейтинг”, а сега ни казва, че социалната политика е важна за него. Но Европа има нужда тези думи да се превърнат в действия. Лявото семейство в Европа се бори за най-уязвимите граждани, които понасят най-остро ефектите от социалния дъмпинг, “състезанието” за намаляване на заплатите, несигурните работни места и бедността. Чухме заявени намерения и принципи от г-н Юнкер, но те няма да струват нищо, ако не са подкрепени от конкретни действия, с които ЕС да защити своите граждани и техните социални системи.

Г-н Юнкер говори за завършване на Икономическия и паричен съюз (ИПС), за да се постигне икономическо възстановяване. За нас в ПЕС обаче, това не е достатъчно. Реформирането на ИПС няма да постигне целите си, ако социалната кохезия, солидарността и устойчивостта не бъдат изведени като равнопоставени цели на европейската икономическа и парична политика. Всички сериозни политически фигури от нашето семейство работят за намирането на нови прогресивни решения на тези въпроси. Повече ограничения няма да доведат до решение”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.