Добричлии плащат такси за забавачка по електронен път

Нова информационна система ще свърже компютърно целодневните детски градини в Добрич. Тя ще заработи съвсем скоро, в момента тече обучение на персонала, съобщи кметът Детелина Николова.

Месечните такси на всяко дете вече ще се изчисляват по електронен път, а родителите ще могат да ги плащат и чрез EasyPay.

През октомври ще се добави и възможност за електронно банкиране. Чрез новата система ще може да се изчисляват менютата, доставките на продукти и движението им по складовете. Така ще се осъществява пълен контрол на разходите и ще се избягват пропуските и техническите проблеми, обясни Николова. По думите й много малко са общините в България, които работят по този начин.

Във Варна електронно плащане на месечните такси бе въведено в края на май тази година, но само в детските ясли. Родителите могат да се издължават онлайн, като се регистрират с парола и ЕГН на детето в специална платформа.

За първи път тази година общината спести на кандидатите за ясли и забавачки ваденето на хартиен документ за платени местни налози, като възложи на директорите да правят тази проверка онлайн в електронния информационен архив на общината.

Плащането на такси в градините по електронен път във Варна обаче засега е невъзможно. Причината е, че в наредбата за местните такси и цени на услуги, гласувана от местния парламент, не е предвидена такава опция, обясни шефът на общинската просветна дирекция Лилия Христова.

Според нея с над 1,8 милиона лева от държавния и местния бюджет през лятото са били направени ремонти в 45 забавачки и 41 училища в морската столица.

Идната седмица в клас ще влязат 3227 първолаци и 1175 деца на 5- и 6- годишна възраст, които са записани в подготвителни групи към училищата.

В Добрич първокласниците тази година са 829, а в ремонти на учебни заведения и детски градини са вложени над 430 хиляди лева, уточниха от общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони