Световен фестивал показва филми от зората на родната анимация

Реставрирани филми от зората на българската анимация, които не са били показвани досега пред публика, ще се завъртят по време на XI световен фестивал на анимационните филми във Варна. До 13 септември във Фестивалния и конгресен център (ФКЦ) зрителите ще гледат 97 състезателни ленти от 33 държави, подбрани от близо 1000 заглавия. Конкурсните филми ще оценява 5-членно жури от България, Канада, САЩ, Полша и Шотландия.

Ретро прожекциите, представящи историята на родната анимационна школа, ще са пет, а представянето им е в чест на вековния юбилей на българското кино. Публиката ще види и 30 продукции, включени в панорама на най-доброто от света.

Радост за най-малките ще са прожекциите на 4 пълнометражни филма - немският “Пчеличката Мая”, руският “Магьосникът на равновесието”, френският “Худини” и номинираният за “Оскар” ирландски “Песента на морето”. Всички ще бъдат дублирани на български. Още две пълнометражни анимации за възрастни са включени в афиша на феста - испанският “Обсебен” и полският “Камъни в джобовете”.

Сред изненадите ще са 2D прожекции и представянето на шест от най-добрите анимационни училища в България, Шотландия, Германия, САЩ и Швейцария. За децата по традиция ще отвори врати работилница, ръководена от майстори на рисуваното кино от Белгия и Франция.

За децата по традиция ще отвори врати работилница, ръководена от майстори на рисуваното кино от Белгия и Франция. Освен филми, фестивалът ще покаже и две изложби. В галерия "Графит" ще бъдат подредени произведения на 60 български аниматори и визуални артисти, а във ФКЦ - белгийски комикси и карикатури, посветени на изобретателя на саксофона Адолф Сакс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура