Без секции в ромското гето в Кюстендил

И за предстоящия вот секции в 12-хилядния ромски квартал Изток в Кюстендил няма да има и гласоподавателите от махалата ще ходят до урните в техникума по селскостопанство, гимназията по лека промишленост и в съблекалнята на стадион "Странджата" на 1-2 километра от гетото, обявиха от общината.

Идеята ромите да гласуват в смесени секции е на кмета на общината Петър Паунов отпреди три години. Така ще се предотврати търговия с вот, смята той.

"Това даде ефект - в кв. Изток преди да закрием секциите нямаше нормален изборен процес, а само оформяне на протоколите и пълнене на урните с бюлетени", отбеляза Паунов. На вътрешнопартийния референдум на 5 юли с въпрос дали да се кандидатира за трети пореден мандат Паунов въобще отписа ромите, не ги допусна да изразят вота си.

Към 4800 са с право на глас в гетото. Има неписано правило, че ромите решават изхода от всеки вот и в Кюстендил. При сформирането на смесените секции обаче това вече не е така, коментират активисти. В 110 секции ще се гласува в Кюстендил и в общината на 25 октомври, обявиха от орготдела на кметството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини