Кандидатът-кметът на БСП за Шумен се отказа от изборите, търси се друг

Кметът на Шумен и кандидат за трети мандат от БСП Красимир Костов се отказа да участва в изборната кампания. Костов си направил отвод на заседание на общинския пленум на партията във вторник вечерта. Той няма да участва в надпреварата за кметския стол, излиза и от листата за общински съветници.

Костов потвърди лично за неочакваното си решение. "Аз съм се оттеглил от кампанията, но темата не мога да я коментирам, тъй като още не не сме приключили още заседанието на пленума", каза Костов и допълни, че ще оповести мотивите си, след като заседанието приключи работата си.

По негови думи, решението му е абсолютно категорично и безвъзвратно. Той отхъвърли и възможностите да се яви на тези избори под каквато и да е друга форма - като независим кандидат или като кандидат на друга политическа сила.

Според участвали в инфарктния пленум, ябълката на раздора е съставът на листата за общински съветници на партията. Костов има свой вариант, а общинското партийно ръководство - друг. Социалистите подкрепили модела на общинския председател Тодор Тодоров и Костов се ядосал. На същото събрание депутатът Иван Иванов станал и заявил, че напуска партийните си постове. В момента той е зам.-шеф на областното и общинското ръководство на БСП-Шумен.

Красимир Костов кметува осма година. На изборите през 2011 г. беше единственият кмет от БСП в страната, избран още на първи тур, а 16-членната група съветници на социалистите в шуменския местен парламент е най-голямата у нас. Според социологическо проучване Костов и в момента има 26 % електрорална подкрепа в общината и би бил сериозна конкуренция за кандидата на ГЕРБ Любомир Христов.

"Мога да кажа отсега едно: БСП-Шумен ще има кандидат за кмет на тези избори и пълна листа съветници от 41 човека. Моделът на листата беше утвърден от пленума, остава тези дни само да го облечем в конкретни имена", коментира председателят Тодор Тодоров. Кандидат-кмет ще се търси измежду предварително номинираните от основните партийни организации. Време за насрочване на конференция няма, ще решава пленумът или централното ръководство на БСП.

Преди общинската партийна конференция през юли, която утвърди Костов, бяха номинирани бившият журналист от в. "24 часа" Венцислав Венков, ректорът на Шуменския университет проф. Маргарита Георгиева, зам.-кметът по строителството Иван Йонков и самият Тодоров. Тогава всички те си направиха отводи, но сега отново ще бъдат питани. Венков вече каза, че ще обмисли предложение, ако му го отправят.

Снимки: на Красимир Костов и на Тодор Тодоров с Иван Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини