"Медицински одит" проверява смъртта на родилката в Търговище

И "Медицински одит" е започнал проверка за . Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Венка Стоянова.

Проверката от инспекцията в Търговище не е открила нарушаване на стандартите при обслужване на жената, която издъхна на 2 септември малко преди полунощ. Проверена била цялата документация и са били взети обяснения от личния лекар и наблюдаващия гинеколог, който е проследил бременността на жената.

"Бременната редовно е ходила на консултации и е следяла състоянието си. Няма данни да е боледувала. Вдигнала е кръвно един път. Не откриваме административни нарушения, а медицинската част сега проверяват и от Изпълнителна агенция Медицински одит", каза д-р Стоянова.

В РЗИ очаквали протокола от аутопсията, за да приключат своята проверка. Той се бави заради назначените микроскопски изследвания на взетите проби от белите дробове и други тъкани на жената. Изследванията трябвало да бъдат готови до края на седмицата, за да се изготви протоколът.

Изследвания установили, че има емболия и се наложило бебето да бъде извадено спешно, за да може майката да бъде лекувана. Тя родила момченце. Час след операцията жената издъхнала. Аутопсията потвърдила белодробна тромбоемболия.

Починалата жена е имала и 5-годишно момиченце. Семейството й е в шок от трагедията. Майката на починалата се върнала по спешност от Турция, където живеела. Според близки на семейството бременната се оплаквала дни преди трагедията, че има проблеми с дишането и не се чувства добре.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини