На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Протестиращите в Гърмен правят сдружение, ще контролират институциите

Протестиращите от Гърмен вече няма да шестват из улиците, а са решили да регистрират свое сдружение чрез което да упражняват граждански контрол върху институциите.

Това съобщиха те в отворено писмо до медиите.

Сдружението ще се казва “Бъдеще за община Гърмен” и вече има проведено учредително събрание. ” Нямаме за цел да участваме в изборите или пък да търсим някаква политическа изява, а само да можем по-добре да отстояваме правата си на граждани на Република България, интересите си и волята си. Наше право е да преценим коя политическа сила ще подкрепим на местния вот на 25 октомври”, заяви Иван Кременлиев, който ще е председател на сдружението.

В отворено писмо до медиите той и останалите му съмишленици посочват, че в продължение на 100 дни са протестирали мирно срещу незаконните действия на общинската администрация през последните 15 години и срещу липсата на категорична воля в институциите за спазване на законовия ред.

“От самото начало на бунта ни, който бе на 23 май, това искаме и на това държим – да се приложи цялата строгост на закона и да се изпълнят заповедите от 2011 г. за премахването на 124 незаконни постройки в “Кремиковци”. А не законите и задълженията да важат само за нас, а за ромите – не”, категоричен е Кременлиев.

Гърменци посочват, че са видели нерешителност в прилагането на законите спрямо граждани от ромски произход, но и спрямо отговорните лица за допуснатата ситуация. Те са притеснени, че в атмосфера на предизборна кампания използването на атмосферата в Гърмен ще бъде още по-драстично. Категорично се противопоставят на незаконното отчуждаване на земи и толерирането на незаконното строителство. В отвореното писмо се казва още, че от 1 септември отговорност за напрежението ще се носи единствено от общинските и държавни органи, които са осуетявали налагането на закона и са толерирали едни граждани за сметка на други. Жителите на Гърмен призовават за “недвусмислена воля за преодоляване на кризата, като се премахнат незаконните постройки в местността “Падарката” в ромския квартал “Кремиковци”, без да се замазват очите на обществеността”. Обявяват се и срещу неморални предизборни интриги и действия, се казва още в писмото.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.