82% от богатството в света отива при 1% от населението

Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Религии против Истанбулската конвенция Светият синод обяви, че договорът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация

Белгия намали равнището на терористична заплаха в страната

Федерика Могерини заяви, че е извънредно притеснена от турската офанзива в Сирия

Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Бомбаджия на банкомати скочи в ледените води на Струма (обзор) Джонката и Свещичката арестувани след 75 дни търсене под дърво и камък

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

Полицаи и военни без пари за заплати

Министерствата на вътрешните работи и на отбраната няма да получат допълнителни средства, докато не извършат реформите във ведомствата си, обяви министърът на финансите Владислав Горанов.

Около 100 млн. лв. са парите, които не достигат в бюджета на МВР, а отбраната засега се нуждае от над 40 млн. лв., за да може служителите да си получават редовно заплатите до края на година. Вицепремиерът Румяна Бъчварова чака от няколко месеца да й бъдат дадени и 16 млн. лв. за изплащане на обезщетения на пенсионираните служители, които получават по 20 заплати.

Горанов бе категоричен, че тези ведомства няма да получат никакви допълнителни средства, докато не се реформират. Идеята е част от служителите на силовите ведомства да минат от I категория труд в III категория. По този начин те ще бъдат назначени по Закона за държавния служител, ще загубят правото си за ранното пенсиониране и привилегията да получават по 20 заплати при пенсия.

При пенсиониране държавният служител има право на обезщетение в размер 50 на сто от месечната му основна заплата, определена към момента на прекратяване на служебното правоотношение, за всяка прослужена година като държавен служител, но не повече от 10 месечни основни заплати. Ако към момента на прекратяване на договора държавният служител е работил в същата администрация през последните 10 години, той има право да получи 6 месечни основни заплати, а когато е работил по-малко от 10 години – 2 месечни основни заплати. Това обезщетение може да бъде получено само веднъж.

През пролетта бившият вътрешен министър Веселин Вучков обяви, че е подготвил всичко, за да стартира административната реформа в МВР. Той изнесе информация, че държавните служители в силовото министерство са 41 000 души и всички са назначени с I категория труд. Полицаите и пожарникарите, които работят на терен, са 35 500, а останалите са администратори, които се трудят в кабинети. Общият брой на служителите в МВР е 47 100. От тях 6668 са „типични“ чиновници, а 5000 са „по-специфични“ администратори, обяви Вучков.

Не е ясно колко души в системата на Министерството на отбраната също трябва да минат в по-ниска категория на труд.

„Не смятам, че всеки проблем на едно ведомство трябва да става проблем на финансовото министерство. От началото на годината не са предложени нито една реформа, но аз ще предложа“, закани се министър Горанов. Той намекна, че сам ще внесе предложение част от работещите в МВР и МО да бъдат прекатегоризирани.

Министър Горанов отрече да е обещавал да даде и 20 млн. лв. допълнително за учителите. „Министърът (на образованието проф. Тодор Танев, б.р.) побърза да се похвали, че сам си ги е намерил тези пари. Аз моите ангажименти ще си изпълня“, каза Горанов. „Има, има“, каза само проф. Танев, който не пожела да обясни дали учителите ще получат увеличение на заплатите с между 7-10%, или ще им бъдат дадени еднократни финансови бонуси.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.