Руският следствен комитет подозира: Яценюк воювал в Чечня срещу Москва

Киев: Подобни твърдения са за психиатър

В средата на 90-те години на миналия век настоящият премиер на Украйна Арсений Яценюк е воювал в Чечня срещу руските сили. Това заяви шефът на руския Следствен комитет Александър Бастрикин в интервю за "Росийская газета".

Яценюк се бил в редиците на наказателен отряд "Арго", а по-късно във "Викинг". И двата били ръководени от Олександър Музичко, известен като Сашко Белий - координатор на националистическия "Десен сектор" в Западна Украйна, който бе застрелян от полицията през м.г. Според разследването Яценюк участвал поне в два въоръжени сблъсъка в Грозни - на 31 декември 1994 г. и през февруари 1995 г. Но също и в изтезания и разстрели на пленени руски военни на 7 януари 1995 г. в Грозни. "Според сведенията, с които разполагаме, през декември 1995 г. Яценюк е бил награден с отличието "Чест на нацията" за унищожаване на руски военни от Джохар Дудаев (чеченски сепаратист, експрезидент на Чеченската република, убит през 1996 г.)", твърди Бастрикин.

Пресаташето на Яценюк - Олга Лапо, коментира тези твърдение във фейсбук така: "Съветваме руския режим да прати шефа на Следствения си комитет Бастрикин на психиатричен преглед."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят