Бежанците ще предизвикат дълбоки промени в Германия

Рекордният брой бежанци, които се очакват да пристигнат в Германия през тази година, ще предизвика дълбоки икономически и демографски промени в страната, като се има предвид факта, че в страната има все по-застаряващото население, смятат експертите, предаде БГНЕС.

В началото на тази седмица германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че се очаква рекорден брой на мигранти. В Германия живеят около 80 млн. души.

Тази година Федералната република се очаква да приеме 800 000 търсещи убежище, което е два пъти повече в сравнение с предишния рекорд от 1992 година, когато в Германия от страните на бивша Югославия пристигнаха 438 000 души.

Това ще доведе до увеличаване на социалните разходи и дълбоки промени в самото общество, каза пред обществената телевизия АРД социологът Майнхард Мигел. Според него "много е трудно да се предвиди дали този бежански натиск ще доведе до напредък или до отхвърляне".

Политическият наблюдател от Свободния университет в Берлин Хайо Функе смята, че страната е изправена пред голямо предизвикателство. Той предупреди, че поради създалата се ситуация са наложителни промени в няколко области - от организацията при посрещането и приемането в училищата до критериите за прием на мигранти и промени в образователна система.

Приливът на бежанци може обаче и да помогне за спирането на процеса по застаряване на населението и намаляването му, което според Европейската комисия се очаква през 2060 година да падне до 70 млн. души, което пък от своя страна е огромен товар за пенсионната система.

Пристигането на бежанците ще подпомогне пазара на труда, който изпитва недостиг от работна ръка в най-развитата икономика на Европа.

"Интеграцията в Германия винаги е била свързана с пазара на труда и от тази гледна точка Германия винаги е имала много добър баланс", каза експертът по имиграционните въпроси във Фондация "Бертелсман" Оркан Кесемен.

Според него на този етап никой не знае каква точно е бройката на мигрантите от Близкия изток, колко от тях са мюсюлмани и колко те са религиозни. Той припомни, че в момента в Германия живеят около 4 млн. мюсюлмани, предимно от турски произход.

Кесемен смята, че бежанците няма да променят съществено Германия, където 20 на сто от населението има чужд произход. Експертът твърди, че след Втората световна война страната успешно е "абсорбирала няколко бежански и миграционни вълни".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят