Баба даде 555 000 лв. на телефонни измамници - купи и ъглошлайф, за да пробият сейфа с парите на внука й (обзор)

За часове мошениците са заловени

Телефонен измамник удари рекорден "джакпот" от 268 000 евро и 18 000 щатски долара, и то с любезното съдействие на 80-годишна наивна баба от Първомай. Пенсионерката дори му дала 100 лв., за да купи ъглошлайф, с който да отвори металната каса с валутата на стойност около 555 000 лв., държани в дома й от нейния внук.

Старицата станала жертва на измамниците, които по телефона й поискали 30 000 лв. за операция на внука й, който пострадал при катастрофа. Бабата казала, че има само 500 лв., но уверила, че в дома й има метална каса с пари и продиктувала адреса си в кв. „Дебър”. По-късно у тях дошъл непознат, който с помощта на купения с парите на бабата ъглошлайф направил прорез в касата и измъкнал парите. После си тръгнал. След два часа пенсионерката се обадила на дъщеря си да попита как е внукът й. Тогава разбрала, че е измамена. Пред разследващите внукът обяснил, че освен парите имало и килограм злато. Едва 26-годишен, той бил крупен търговец на тежка индустриална техника и строителен предприемач.

Полицията действала изключително бързо. Към 23 ч край Велико Търново бил заловен Алберт (34 г.), известен и като Асан - измамникът, който е пробил касата. Той бил от Хасково, но живеел в Елин Пелин. По-късно е заловен и 24-годишният му съучастник, уговорил бабата по телефона. Той е от Горна Оряховица.

Двамата били осъждани за кражби, грабежи и телефонни измами.

Откраднатите пари са намерени у Асан и в дома на майка му Зелиха в хасковското село Гарваново.

Дял от плячка

100 000 евро в детска грейка

ДЕЛЯН АВРАМОВ

100 000 евро от плячката са били скрити в хасковското село Гарваново. Там живее 60-годишната Зелиха, майката на Алберт. Парите били завити в зимната грейка на малката му дъщеричка.

“Зелиха е пенсионерка по болест, купи имота преди месец и даже още не е прехвърлен”, разказаха хора от Гарваново. Над 20 ченгета се изсипали за обиск в къщата. Те отвели Зелиха за разпити.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право