Синята зона раздува щата на общинско предприятие във Варна

Най-малко месец ще продължи забраната за ползване на водата в село Казанка

Мъж връхлетя с кола върху возилото на новия на бившата си

Шофьор блъсна две деца и избяга от произшествието

Мая Манолова сезира КС за липсата на право на гражданите да обжалват решенията на КЕВР за цените

Вук Йеремич: Вучич води тайни преговори с Косово

Израел използва за пръв път новите си изтребители F-35

Германският външен министър: Русия ще продължи да е труден партньор за Европа

Разкриха улични грабежи отпреди години в Търговище, жертвите са момиче и млада жена

КЗП: Внимавайте при покупки от непознати търговци по Великден

Свлачището на пътя Смолян–Мадан се активизира отново

Арестуваха две шуменки за агресия

Борисов: Ще дадем 500 хил. лв. за пораженията от урагана във Враца

Немски дарители подпомагат социални заведения в Елена

Стивън Хокинг е направил предсказание за края на света два дни преди смъртта си

Министерства отричат обвинения в лобизъм

Чиновници: Ходихме само за да се осведомим

МОСВ изобщо не са били канени, научили после

България “молила” ЮНЕСКО да изключи част от Пирин, твърдят “зелени”

Представители на министерствата на младежта и спорта и на туризма не са лобирали за изключване на части на Национален парк Пирин от мрежата на ЮНЕСКО. Това заявиха от двете ведомства.

Преди дни от коалиция “За да остане природа в България” казаха, че двете министерства са се “молили” на ЮНЕСКО да допусне строителство на още писти и лифтове в Пирин. Според тях това се е случило на 15 юли по време на “тайна” среща в Париж, на която присъствали директорът на Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО Кишоре Рао, постоянният представител на България в организацията Александър Савов и представители на двете ведомства.

И от двете министерства вчера потвърдиха, че среща с ЮНЕСКО е имало и обясниха своето присъствие с това, че са заинтересована страна по проекта. Те подчертаха, че представителите им не са изразили никакво становище, а единствено са изслушали представянето на плана за управление на парка Пирин (виж за срещата по-долу).

“Основна цел на присъствието на представителя на Министерството на спорта беше да си изясним каква е позицията на ЮНЕСКО по проекта на плана за управление на Пирин, обясниха от ресорното ведомство. А от туризма казаха, че техен представител е бил там, защото е член на Висшия експертен екологичен съвет при екоминистерството, който разглежда и приема плановете за управление на природните паркове.

От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обясниха, че изобщо не са били поканени или информирани предварително за срещата, а са уведомени за нея впоследствие.

ЮНЕСКО не забранява ски зоните в Пирин

ЮНЕСКО не забранява, а и не може да забрани, развитието на ски зоните в Пирин. Това заяви Кишоре Рао, директор на Центъра за световното природно наследство, при посещението си в България по покана на Министерството на околна среда и водите. Той констатира, че “съоръженията в Пирин са изградени по природосъобразен начин и не увреждат Националния парк като обект на световното природно наследство. Решението дали да бъдат включвани или изключвани нови територии е единствено от компетенциите на българското правителство.”

На 15 юли 2015 г. официална делегация от Министерството на туризма и Министерството на спорта проведе среща в централата на ЮНЕСКО с господин Кишоре Рао. На срещата е присъствал и постоянният представител на България в ЮНЕСКО Александър Савов. За резултатите той изпраща официална грама до Министерството на външните работи, Министерството на околна среда и водите, Министерството на туризма и Министерството на спорта, която получихме по Закона за достъп до обществена информация.

Основната тема на срещата е предварително представяне и съгласуване на разработвания план за управление на Национален парк Пирин. Това се налага поради “голямото желание на местните общности от Югозападна България да развиват различни видове туризъм”. Било е разгледано и обсъдено разумното предложение на българската страна, проектираните нови туристически зони да бъдат изключени от ЮНЕСКО по установената в Европа практика, а допълнително да бъдат включени по-големи територии от Пирин. Така се запазва и дори се увеличава площта на защитения обект.

Според грамата на посланик Савов Кишоре Рао отбелязва, че “това по принцип е възможно, но би следвало новите територии да имат консервационната стойност на изключените зони”. Рао предлага България да покани съвещателна мисия от Международния център за опазване на природата или да проведе съвещание в централата на IUCN (основния консултативен орган, правещ оценка на състоянието на природните обекти, плановете за управление, номинациите на нови обекти или такива, които предвиждат промяна на границите на съществуващите обекти). Съвещателната мисия е нова форма на сътрудничество с международната организация, която е приета на тазгодишната сесия на ЮНЕСКО през юни в Бон. Този орган е създаден специално за установяване на директен диалог и разрешаване на десетки казуси из целия свят, свързани с ефективното управление на обектите от световното наследство.

Истината е, че за пръв път представители на българската държава се съобразяват с исканията на местните общности и представят предварително, за разлика от досегашната практика, открито и директно пред ЮНЕСКО направените предложения. Тези действия на сегашния кабинет контрастират с решението на ръководството на МОСВ по време на правителството “Станишев”, когато зоните на ЮНЕСКО се разширяват с 12 700 хектара без изискване на становище от местните общности и без никакво публично обсъждане, в нарушение на правилата на самото ЮНЕСКО. Малко познат факт е, че Световната централа е била заблудена от МОСВ, че такива обсъждания са провеждани и е получено одобрение.

Директният диалог на българската държава с ЮНЕСКО, осъществяван без посредничеството на зелените неправителствени организации, провокира негативната им медийна кампания срещу срещата. Доскоро зелените си бяха присвоили от МОСВ позицията на посредник между България и ЮНЕСКО. По този начин те използваха авторитета на международната организация, за да стопират в услуга на чужди интереси развитието на зимните спортове в България.

Отстраняването им от тази роля и възможността държавата да развива туризма в Пирин е истинската причина за днешната им манифестация. Всъщност събитието е в защита на зелените корпоративни интереси, получаваните грантове по международни програми и е част от предизборната кампанията на зелените за местните избори.

Съществува и въпросът кои са те и каква обществена подкрепа има тяхната партия, която се провали на миналогодишните избори с едва 18 000 гласа от 5 000 000 избиратели, за да налагат частните си интереси във всички области на икономиката. Защо държавната администрация продължава да се съобразява с тях, въпреки че за цялото общество е ясно, че пропагандата им е единствено за осигуряване на обществени поръчки, усвояване на пари и прокарване на чужди интереси в България.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.