Испания ще приеме квотата си за бежанци, предложена от ЕК

Испания ще приеме своя дял от имигранти в рамките на квотната система, предложена от Европейската комисия, съобщи правителствен източник, цитиран от БГНЕС.

Мадрид се е съгласил да приеме 14 931 бежанци в допълнение на вече приетите през юли 2749.

ЕС представи план за разпределението на 160 000 бежанци от най-силно засегнатите държави в Европа, за да се облекчи имигрантския натиска върху тях. Той включва задължителни квоти за държавите-членки, изчислени на базата на брутния вътрешен продукт на всяка държава, населението й, нивото на безработица и броят на вече обработените молби за убежище на нейната територия.

В рамките на предложението на комисията България ще трябва да приеме 1600 души.

"Премиерът вече каза, че Испания ще приеме бройките, предложени от ЕК. Желанието на правителството е да приеме тези числа", каза вицепремиерът на Испания Сорая Сантамария по-рано днес преди планът на ЕК да бъде представен.

Позицията на консервативното правителство в Мадрид е завой в досегашната му политика. През юли то се противопостави на първоначалното предложение на комисията за квотно разпределение на бежанци, според което Испания трябваше да приеме по-малко хора от сега предложените.

Тогава правителството заяви, че високите нива на безработица в страната (22,4%) и голямото количество имигранти, които вече се намират на територията й, ограничават капацитета за прием на Испани

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят