"Топлофикация" във Велико Търново затъна с 1,3 млн. лева за газ

"Топлофикация ВТ" АД от шест месеца не плаща доставения и потребен природен газ. Дружеството дължи на "Овергаз Мрежи" 1,3 млн.лв. Това съобщиха от газоразпределителната компания. Сумата е натрупана в периода март- юни тази година, като подаването на синьо гориво бе спряно принудително в края на юни.

"Компанията, доставчик на синьо гориво, многократно известява управата на топлофикационното дружество за дължимите суми и предлага планове за разсрочено плащане на задълженията. Ръководството на газовата компания се съгласи с условията и удовлетвори всички претенции, които от топлоцентралата в старата столица поставиха, но до подписване на споразумение не се стигна", информират още от газовото дружество.

От "Овергаз Мрежи" са категорични, че нямат наличния ресурс да продължат да кредитират топлофикационното дружество за своя сметка и за сметка на своите потребители. Компанията снабдява със синьо гориво не само паровата централа, но и жителите и индустрията във Велико Търново. Неин ангажимент е да гарантира доставките на синьо гориво за всички над 2000 потребители в града.

По тези причини началото на отоплителния сезон е поставено пред риск. За това са уведомени Община Велико Търново, Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране, тъй като великотърновският ТЕЦ захранва с топлинна енергия част от детските градини, старческите домове и Националния военен университет "Васил Левски".

"Снабдяването с природен газ ще бъде възстановено, само след подписване на споразумение за погасяване на задълженията и превод на част от сумата", допълват от газовата компания.

Пред репортер на "Труд" управителят на "Топлофикация ВТ" АД Венцислав Димитров заяви, че в момента се водят преговори с доставчика на газ. "Очакваме да получим банкова гаранция и това забавя финализирането на споразумението", каза Димитров.

Той уточни, че паровата централа има да събира около 450 000 лв от некоректни платци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони