Верижна катастрофа с участието на багер във Варна

Пиян водач блъсна жена на пешеходна пътека в Пловдив

Делио Роси претърпя инцидент, счупи си ръката

Откриха останките на катастрофиралия ирански самолет

Ученици подпалиха бивше училище с фасове

Отложиха делото по жалба на предполагаемия терорист от ИДИЛ

Синоптичката Нора Шопова: Няма да ме видите гола!

17-годишно момче е паднало от третия етаж на социален комплекс в Роман

Лъжица с размери за Гинес ще рекламира механите в Банско

Отложиха избора за председател на Софийския градски съд

Комисията по досиетата представя във ВТУ сборник от поредицата „Из архивите на Държавна сигурност“

Банско с участие на Международното туристическо изложение в Тел Авив и в София

Пътник е ранен след удар на кола в стълбище

Канцлерът на Австрия отложи посещението си у нас по здравословни причини

В оставащите дни от месец февруари се очаква застудяване

Речните нива ще се повишат заради очакваните валежи

Вследствие на очакваните валежи ще започнат повишения на речните нива, съобщават от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите. Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за дъжд в областите Видин, Монтана, Враца, Парник и Кюстендил. Сумарните количества на валежите за денонощието ще са 15-20 л/кв.м. Времето може да бъде потенциално опасно! Прогнозираните явления не са необичайни, но изискват внимание. Ако възнамерявате да вършите работа на открито, не поемайте излишен риск.

По данни и прогнози на НИМХ – БАН днес в Западна, а през деня и в Централна България ще има валежи от дъжд. Сумарни количества 10-15 л/кв.м, на отделни места до 20 л/кв.м. На изток ще завали най-късно и валежите ще са слаби и на по-малко места. Количествата ще са 3-7 л/кв.м. През нощта срещу петък валежите ще са повече в северозападната половина от страната, 10-20 л/кв.м, локално и повече. В петък ще вали на много места, в количества 5-15 л/кв.м, но в централните райони до 20-25 л/кв.м. През следващото денонощие валежите ще продължат, като зоната с по-големи количества ще се премести на изток, а през деня в западните райони валежите ще спрат. Количества за денонощието 15-35 л/кв.м, локално е възможно и повече.

През изминалото денонощие (от 8 ч. на 8 до 8 ч. на 9 септември) речните нива на наблюдаваните реки в страната са останали без съществена промяна. На отделни измервателни пунктове са отчетени незначителни повишения. Водните количества на наблюдаваните реки в по-голямата част от страната са около праговете за средни и ниски води, а в поречието на Искър, в долното течение на р. Огоста, в долното течение на р. Осъм, река Места, и в горното течение на р. Струма, са около праговете за екстремно ниски води. Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са изменения на водните нива от – 27 см до + 11 см
Черноморски басейн: Водните нива са останали без изменение или са се понижили с до – 2 см
Източнобеломорски басейн: Водните нива са се изменяли от – 90 см до + 90 см
Западнобеломорски басейн: Водните нива са се изменяли – 5 см до + 7 см
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:
В Дунавския басейн днес вследствие на очакваните валежи ще започнат повишения на речните нива, като по-значителни се очаква те да бъдат през нощта срещу 11 в поречията на реките Тимок, Тополовец, Войнишка, Лом, Огоста, средното и долно течение на р. Искър и Осъм, а на 11 и 12 септември се очакват повишения и в централните и източни водосбори от басейна (Вит, Янтра, Русенски Лом). Очакваните валежи няма да доведат до достигане на критични нива на реките поради, ниските речни нива в момента, ниската почвена влага и високите стойности на изпарение (евапотранспирация). Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водни количества на 10, 11 и 12 септември ще бъдат около средната многогодишна стойност. На 11 и 12 ще има повишения във водосборите на реките Владайска, Искрецка, Блато, Малък Искър и Златна Панега, но поради много ниските нива в момента те ще останат под прага за внимание. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.
Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества на 10, 11 и 12 септември ще бъдат около средно многогодишната стойност. По-значителни повишения се очакват на 12 във водосборите на реките Видима, Росица и Янтра над Габрово. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 10 и 11 септември ще бъде под средно многогодишната стойност. Нивата ще останат без съществена промяна. На 12 и 13 са възможни известни повишения в целия водосбор, като водните количества ще бъдат около и над средно многогодишните стойности, но под прага за внимание.
Черноморски басейн – днес и утре нивата на реките нивата на реките ще останат без съществена промяна. На 12 и 13 са възможни повишения на нивата, по-съшествени по Южното Черноморие.
Източнобеломорски басейн – водните нива днес ще се понижават или ще останат без съществени изменения. От 11 септември ще започнат повишения в целия басейн, по-съществени в западните и северни притоци на Марица (р. Тополница, Луда Яна, Пясъчник, Стряма), както и в р. Тунджа над язовирите. Очакваните валежи няма да доведат до достигане на критични нива на реките поради, ниските речни нива в момента, ниската почвена влага и високите стойности на изпарение (евапотранспирация). Поради технически причини системата за ранно предупреждение НИМХ – БАН за водосборите на реките Марица и Тунджа не функционира. За водосбора на река Арда системата прогнозира, че утре ще започнат повишения в поречието, но водните количества в басейна на реката ще са под праговете за предупреждение.
Западнобеломорски басейн – днес ще започнат повишения в поречията на Места и Струма като по-съществени ше бъдат в поречието на Струма (в горното течение на реката, както и притоците й Треклянска, Светля, Драговищица, Соволянска Бистрица). Очакваните валежи няма да доведат до достигане на критични нива на реките поради, ниските речни нива в момента, ниската почвена влага и високите стойности на изпарение (евапотранспирация).
В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.