Гръцката полиция е спасила 45-годишна българка, отвлечена и малтретирана в Германия

Три рисунки от 400 стават картички на Шумен

Хиляди почетоха паметта на жертвите от атаката в Страсбург

Събират дрехи и храна за бедните

Показват ценен архив от околосветското плаване на кап. Георги Георгиев

Родените този век ще живеят по 100 г. Червено вино и тъмен шоколад са ключ към дълголетието

Летище София работи при зимни условия

Алея до скалите на „Германката“ след протест

Сандра Бълок в „Кутия за птици“ Филмът е екранизация по книгата на Джош Малерман

Тежки снеговалежи парализираха Хърватия и Босна и Херцеговина

Полицията открадна „Златната топка“

Ортопедията в Търново водеща по операции

Чавушоглу: Вашингтон работи за екстрадиция на Фетхуллах Гюлен

МВР: Закъсали автомобили затрудняват движението по пътищата в страната, създадена е организация за изтеглянето им

Фирма пожела да обявят „Левски“ в несъстоятелност

Речните нива ще се повишат заради очакваните валежи

Вследствие на очакваните валежи ще започнат повишения на речните нива, съобщават от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите. Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за дъжд в областите Видин, Монтана, Враца, Парник и Кюстендил. Сумарните количества на валежите за денонощието ще са 15-20 л/кв.м. Времето може да бъде потенциално опасно! Прогнозираните явления не са необичайни, но изискват внимание. Ако възнамерявате да вършите работа на открито, не поемайте излишен риск.

По данни и прогнози на НИМХ – БАН днес в Западна, а през деня и в Централна България ще има валежи от дъжд. Сумарни количества 10-15 л/кв.м, на отделни места до 20 л/кв.м. На изток ще завали най-късно и валежите ще са слаби и на по-малко места. Количествата ще са 3-7 л/кв.м. През нощта срещу петък валежите ще са повече в северозападната половина от страната, 10-20 л/кв.м, локално и повече. В петък ще вали на много места, в количества 5-15 л/кв.м, но в централните райони до 20-25 л/кв.м. През следващото денонощие валежите ще продължат, като зоната с по-големи количества ще се премести на изток, а през деня в западните райони валежите ще спрат. Количества за денонощието 15-35 л/кв.м, локално е възможно и повече.

През изминалото денонощие (от 8 ч. на 8 до 8 ч. на 9 септември) речните нива на наблюдаваните реки в страната са останали без съществена промяна. На отделни измервателни пунктове са отчетени незначителни повишения. Водните количества на наблюдаваните реки в по-голямата част от страната са около праговете за средни и ниски води, а в поречието на Искър, в долното течение на р. Огоста, в долното течение на р. Осъм, река Места, и в горното течение на р. Струма, са около праговете за екстремно ниски води. Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са изменения на водните нива от – 27 см до + 11 см
Черноморски басейн: Водните нива са останали без изменение или са се понижили с до – 2 см
Източнобеломорски басейн: Водните нива са се изменяли от – 90 см до + 90 см
Западнобеломорски басейн: Водните нива са се изменяли – 5 см до + 7 см
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:
В Дунавския басейн днес вследствие на очакваните валежи ще започнат повишения на речните нива, като по-значителни се очаква те да бъдат през нощта срещу 11 в поречията на реките Тимок, Тополовец, Войнишка, Лом, Огоста, средното и долно течение на р. Искър и Осъм, а на 11 и 12 септември се очакват повишения и в централните и източни водосбори от басейна (Вит, Янтра, Русенски Лом). Очакваните валежи няма да доведат до достигане на критични нива на реките поради, ниските речни нива в момента, ниската почвена влага и високите стойности на изпарение (евапотранспирация). Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водни количества на 10, 11 и 12 септември ще бъдат около средната многогодишна стойност. На 11 и 12 ще има повишения във водосборите на реките Владайска, Искрецка, Блато, Малък Искър и Златна Панега, но поради много ниските нива в момента те ще останат под прага за внимание. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.
Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества на 10, 11 и 12 септември ще бъдат около средно многогодишната стойност. По-значителни повишения се очакват на 12 във водосборите на реките Видима, Росица и Янтра над Габрово. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 10 и 11 септември ще бъде под средно многогодишната стойност. Нивата ще останат без съществена промяна. На 12 и 13 са възможни известни повишения в целия водосбор, като водните количества ще бъдат около и над средно многогодишните стойности, но под прага за внимание.
Черноморски басейн – днес и утре нивата на реките нивата на реките ще останат без съществена промяна. На 12 и 13 са възможни повишения на нивата, по-съшествени по Южното Черноморие.
Източнобеломорски басейн – водните нива днес ще се понижават или ще останат без съществени изменения. От 11 септември ще започнат повишения в целия басейн, по-съществени в западните и северни притоци на Марица (р. Тополница, Луда Яна, Пясъчник, Стряма), както и в р. Тунджа над язовирите. Очакваните валежи няма да доведат до достигане на критични нива на реките поради, ниските речни нива в момента, ниската почвена влага и високите стойности на изпарение (евапотранспирация). Поради технически причини системата за ранно предупреждение НИМХ – БАН за водосборите на реките Марица и Тунджа не функционира. За водосбора на река Арда системата прогнозира, че утре ще започнат повишения в поречието, но водните количества в басейна на реката ще са под праговете за предупреждение.
Западнобеломорски басейн – днес ще започнат повишения в поречията на Места и Струма като по-съществени ше бъдат в поречието на Струма (в горното течение на реката, както и притоците й Треклянска, Светля, Драговищица, Соволянска Бистрица). Очакваните валежи няма да доведат до достигане на критични нива на реките поради, ниските речни нива в момента, ниската почвена влага и високите стойности на изпарение (евапотранспирация).
В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.