Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

Човек е убит след стрелба в гимназия в Кентъки

Обявяват грипна епидемия в областите Стара Загора и Видин, и в община Бобов дол

Огромен пожар лумна в стар военен корпус в центъра на Велико Търново Предполага се, че клошари са подпалили изоставената сграда

Бисер Петков представи приоритетите на Българското председателство пред ЕП

Рекс Тилърсън: Русия е отговорна за нападенията с химическо оръжие в Източна Гута

Горанов в Брюксел: Карта за въвеждане на еврото ще имаме до юни Промениха списъка на страните, които не сътрудничат на ЕС за данъчни цели

60 млн. лв. трябват за доброволна наборна казарма 2017 г. е с най-слаба раждаемост от десетилетия

Отпускат евросредства за възстановяване на щетите от пожарите в Кресненското дефиле

Големите имена на блус и джаз музиката Йълдъз Ибрахимова и Влатко Стефановски покоряват “Blagoevrgad Blues & Jazz”2018

Национален форум за дебатиращи в Бургас

Потвърдиха се тайните договорки на висши чиновници от МС със зелените

Десислава Атанасова: Вотът на недоверие е загуба на парламентарно време

Калфин: До 15 % от просяците в Швеция са от български произход

До 15 % от просяците в Швеция са от български произход.Това каза в предаването „Преди всички” по БНР Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика, по повод участието му в неформална среща на министри на труда и социалната политика от ЕС в Стокхолм.

„Разговорите ни с министър Регнер бяха за сътрудничество в различните области. Двете теми, които са чувствителни в медиите в Швеция са темите с т. нар. берачи на горски плодове. 2012 година е бил първият проблем. Български граждани са заведени в Швеция от неизвестни посредници, след което отиват далеч на север и там ги зарязват. С усилията на местните власти много трудно бяха върнати в България”, каза той.

Калфин бе категоричен, че не се тръгва на честна дума, натоварен в автобус, за да изкараш някой лев. По думите му, голямата част от тези хора са роми. Като втори проблем вицепремиерът Калфин посочи просията. „Не бих направил пълна връзка между тях. Имало е случаи на такива, които са били излъгани, да са карани да просят. За съжаление има такива, които директно се насочват към просия. Самият бях изненадан, че пред повечето от магазините в Стокхолм стои просяк. Според оценка на техните власти около 10 до 15 процента от просяците са от български произход. Основна част от тях са роми. В Швеция няма никакви ограничения в просията”, каза той.

Според него има няколко неща ,които могат да бъдат свършени. „Действително това не е подпомагане на хора в нужда. В повечето случаи става за една добре организирана черна индустрия., която не плаща данъци. Голяма част от тези, които са в Швеция и просят не са попаднали тук случайно, не просят за кратко време”, посочи той. По думите му, това не е допустимо и по европейските правила за свободно движение.

„Уточнихме да си направим работен контакт с МВР, така че тези, които са въвлечени в тази индустрия да бъдат наказвани. Ще бъдат връщани в България. Казах на министър Регнер, че в България всяко едно дете има място в училище и няма случаи, в които детето да няма достъп или т.н., нещо което явно се обяснява от тях”, каза Ивайло Калфин. По отношение на бежанците в Швеция, вицепремиерът посочи, че те са мотивирани да търсят работа и да се интегрират.

„Има няколко неща, които се съдържат и в българската позиция, които могат да се променят. Да, ние можем да осигурим първоначални условия за бежанците, но не може да задължим бежанците да стоят в България, затова трябва да има преработка на тези Дъблински споразумения, в които те са задължени да стоят в страната, която те са влезли. Това което виждам – Швеция е страна, която приема най-много бежанци на глава от населението”, добави той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.