Служебният ректор на академията в Свищов стопира изнудване с учебници

Служебният ректор на Стопанската академия "Д.А.Ценов" в Свищов проф. Иван Върбанов предприе мерки за пресичане на установената от години практика за липса на избор и създаване на условия за принудително закупуване на учебна литература по отделни дисциплини. Действията на временния шеф на учебното заведение са по повод на жалби на студенти.

Заради това в свое писмено становище проф. Върбанов заявява, че в учебните програми на всички дисциплини е включена основна и допълнителна литература. Тя трябва да бъде достъпна за ползване от студентите.

"Порочните неакадемични практики като продажба на учебници и учебни помагала в кабинетите, залите и аудиториите, поставянето на подписи, печати и други знаци върху учебната литература, задължаването на студентите да закупуват нови неупотребявани учебници и учебни помагала, обвързването на текущото и крайното оценяване на студентите със задължителното закупуване на точно определена учебна литература и други подобни, са форми на принуда и изнудване, противоречащи на академичния професионализъм и морал", категоричен е проф.Иван Върбанов.

Той допълва, че приветства активната позиция на студентите, които отстояват своите права и интереси пред Студентския съвет, ръководителите на катедрите, деканите и ректора в защита на творческата природа на образователния процес.

"Ангажирам се, при наличие на сигнали за такива практики, да предприема категорични действия за тяхното прекратяване в името на интелектуалната свобода на академичната общност", обяви публично проф.Върбанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони