Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Прелива язовир Кърджали

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Валери Симеонов: Когато партньорите поискат да се оттегля от правителството, ще го направя

Конституцията и народът

София по-добра за живот от Москва Виена запазва първото място

Нова ТВ купува 100% от “Нет Инфо“

Обвиняват БДЖ в нагласени поръчки

Класика и пера в зала „България” Иновативният пърформанс „Еволюция” развълнува публиката

Нападателят от Мериленд е загинал от раните си в болницата

Хасан Азис: Приемам нормално Ердоган да казва, че Кърджали е останал в душата му

Служебният ректор на академията в Свищов стопира изнудване с учебници

Служебният ректор на Стопанската академия “Д.А.Ценов” в Свищов проф. Иван Върбанов предприе мерки за пресичане на установената от години практика за липса на избор и създаване на условия за принудително закупуване на учебна литература по отделни дисциплини. Действията на временния шеф на учебното заведение са по повод на жалби на студенти.

Заради това в свое писмено становище проф. Върбанов заявява, че в учебните програми на всички дисциплини е включена основна и допълнителна литература. Тя трябва да бъде достъпна за ползване от студентите.

“Порочните неакадемични практики като продажба на учебници и учебни помагала в кабинетите, залите и аудиториите, поставянето на подписи, печати и други знаци върху учебната литература, задължаването на студентите да закупуват нови неупотребявани учебници и учебни помагала, обвързването на текущото и крайното оценяване на студентите със задължителното закупуване на точно определена учебна литература и други подобни, са форми на принуда и изнудване, противоречащи на академичния професионализъм и морал”, категоричен е проф.Иван Върбанов.

Той допълва, че приветства активната позиция на студентите, които отстояват своите права и интереси пред Студентския съвет, ръководителите на катедрите, деканите и ректора в защита на творческата природа на образователния процес.

“Ангажирам се, при наличие на сигнали за такива практики, да предприема категорични действия за тяхното прекратяване в името на интелектуалната свобода на академичната общност”, обяви публично проф.Върбанов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.