Задържаха 4000 литра нелегален алкохол в Митница Пловдив

Огнеборци спасиха от изпепеляване сгради над 5000 кв. м площ в центъра на Търново Пожарът лумна в бивш военен корпус

Президентът Радев в отчета си: Започнах нормализирането на отношенията с Русия (ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ТУК)

Учени твърдят, че Австралия и Северна Америка някога са били свързани в суперконтинента Нуна

Над 60 000 души са евакуирани заради изригване на вулкана Майон във Филипините

11 души са ранени при атака срещу офис на хуманитарна организация „Спасете децата“ в Афганистан

Елена Йончева: Големият проблем на корупцията е, че тя тръгва от горе

Цвета Караянчева: Дебатът по вота на недоверие беше безинтересен, а мотивите несериозни

Внасят сигнал в прокуратурата срещу ръководителката на дома за деца с увреждания в Габрово заради насилие

Димитър Маргаритов: КЗП ще проверява зимните курорти поне месец и половина

Делян Добрев с нови обвинения: Елена Йончева е свързана с офшорни компании и кухи фирми

Директорът на училището, където учител удари ученик: Аз съм срещу насилието

Премахнаха 230 трошки от улиците на Шумен

Почина научнофантастичната авторка Урсула ле Гуин

От форума в Давос: Киберзаплахите и мръсният въздух са основните проблеми пред световната икономика

Мария Габриел: Подходът на ЕС към Близкия Изток трябва да е многоизмерен, регионален и реалистичен

Трябва да сме обединени и непоколебими в действията си по отношение на преговорите за мир в Близкия Изток. Необходимо е държавите-членки да окажат пълна подкрепа на предприетите от Върховния представител на ЕС Федерика Могерини и специалния пратеник на Съюза за Близкия Изток Фернандо Джентилини действия. Важно е съблюдаването на основните принципи на международното право с оглед създаването на благоприятни условия за възстановяване на мирните преговори. Това заяви ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.- председател на Групата на ЕНП Мария Габриел по време на дебата с Федерика Могерини за ролята на ЕС в мирния процес в Близкия Изток, съобщиха от ГЕРБ.

В качеството си на зам.-председател на Групата на ЕНП по въпросите на Близкия Изток, Средиземноморието и Северна Африка, Мария Габриел наблегна на три ключови аспекта, които според нея биха позволили на ЕС да изиграе водеща роля за възобновяване на мирните преговори. Освен единни действия, необходимо е намиране и привличане на умерени партньори, споделящи общи интереси във връзка с мира в Близкия изток. Такива трябва да бъдат търсени както сред палестинци и израелци, така и сред други държави в региона. „Палестинското помирение и усилията на съседните арабски държави са ключови. В тази насока трябва да се възползваме максимално от ревизираната Европейска политика за съседство. Ключова е също ролята на младите хора в този процес”, подчерта Мария Габриел. Не на последно място, тя призова към многоизмерен, регионален и реалистичен подход на ЕС към мирния процес в Близкия Изток. Регионът е изправен пред проблеми като миграционните потоци, войните в Йемен и Сирия, кризата в Ирак и възхода на Ислямска държава. „Всички тези проблеми, които застрашиха европейската сигурност и стабилност, няма да изчезнат, само защото е разрешен израелско-палестинския конфликт”, предупреди Мария Габриел. В заключение тя увери Върховния представител на ЕС Федерика

Могерини в пълната подкрепа на Европейския парламент за една решителна дългосрочна стратегия за мирно развитие на региона.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.