„Не” на есенния косопад

Симптом за стрес, заболяване или естествен процес

Есента е почти тук и както всяка година косите започват да капят като листа. Без паника. Есенният косопад не е повод за притеснение и не трябва да се приема като знак, че нещо със здравето ви не е наред. Оказва се дори, че термин като „есенен косопад” в медицината не съществува. Това разясни пред „Труд” д-р Ася Николова, гл. асистент към клиниката по дерматология и венерология към Александровска болница.

Оредяването на косата през есента не се дължи на сезона, а на жаркото слънце, солената морска вода и конските опашки, на които сте връзвали косата си през лятото. Както кожата, така и косата може да бъде увредена от силните УВ лъчи. В резултат на това тя става изтощена и по-малко жизнена, с цъфтящи краища. Състоянието обаче е временно и косата се възстановява. Може да забързате този процес на заздравяване, като подстрижете изтощените краища и използвате козметични продукти за подхранване на косъма.

Преди да се притеснявате, че губите косата си с бързи темпове, трябва да знаете, че здравата коса съдържа между 100 000 и 150 000 косъма. Като за едно денонощие е нормално да паднат около 100. Загубата на повече косми се нарича косопад или алопеция. "По всяко време 90% от космите на главата растат, като всеки има своя жизнен цикъл. От 2 до 6 години трае първата фаза на растеж на косата", обясни д-р Николова. Следва изграждането на преходните косми. Тази фаза продължава до 3 седмици. Последната фаза трае между 2 и 3 месеца и след нея косъмът отпада и цикълът започва отново. С напредвaнe на възрастта този растеж се става по-бавен и може да доведе до оплешивяване.

Важно е обаче да се знае, че косопадът може и да бъде признак за по-сериозно заболяване или хормонален дисбаланс. Причините за появата на алопеция може да са много - от временен косопад заради липса на витамини или прекален стрес до сериозни придружаващи заболявания. Дори някои болести като тези на щитовидната жлеза и диабета могат да доведат до оредяване на косата.

Много честа форма на косопад е т.нар. андрогенна алопеция. Тя се среща както при мъжете, така и при жените. Сред нежния пол андрогенната алопеция се проявява с изтъняване и разреждане на косата. Най-често този вид косопад се наблюдава при менопауза и се дължи на хормоналните промени в този период - андрогените надвишават естрогените. Падащите коси може да са следствие и на скорошно раждане. „Раждането като сериозен стрес и хормоналният дисбаланс са основната причина”, обясни д-р Николова. Състоянието е преходно и в повечето случаи преминава в рамките на няколко месеца без лечение.

При мъжете андрогенната алопеция се характеризира с „мъжки тип“ оплешивяване. Понякога то може да започне от съвсем млада възраст - между 25 и 30 години. Трябва да се има предвид, че този вид косопад много често се предава по наследство. Той може да бъде лекуван. Процесът обаче е продължителен, а ефектът - частичен.
Друга форма на косопад е гнездовидното оплешивяване. То е автоимунно заболяване, при което луковицата на косъма се смята за чуждо тяло и спрямо нея се изработват антитела. Въпреки че звучи сериозно, това заболяване може да се излекува напълно. А понякога отшумява спонтанно, без лечение.

Няма статистика колко хора са засегнати от косопад, но всеки трети мъж, който се разхожда по улицата, е с видимо оредяла коса. Затова и се смята, че мъжете страдат повече от този проблем, отколкото жените. „Това е само привидно, просто при жените не е толкова демонстративна загубата на окосмяване по главата”, коментира д-р Николова. Има различни козметични и лекарствени продукти, които могат да имат ефект върху този тип оплешивяване.

Лечението на косопада е трудно, но не невъзможно. Важно е да се установи причината за появата му, тя да се премахне и да се приложи правилно лечение. „В много случаи поставянето на точна диагноза е трудно, а лечението е продължителен процес, изискващ много търпение и професионализъм”, казва от личен опит д-р Николова. Но е категорична, че „при всички случаи е от полза пълноценното хранене, липсата на вредни навици, повече движение, спорт и положителни емоции”.

СЪВЕТИ

Как да се справим с
изтощената след лятото коса?

Балансирано хранене за здрава косa

Балансираното хранене е от основно значение за поддържане на здрава коса. Приемането на повече минерали и витамини от група B може да има възстановяващ ефект върху изтощената коса. Ограничете кафето, чая, газираните напитки и захарните продукти. Яйцата, млякото, сиренето и рибата са задължителни за красива коса.

Хвърлете сешоара, машата и пресата (поне за малко)

Изправянето на косата, къдренето с маша, дори сушенето със сешоар имат пагубен ефект върху изтощената коса. Затова: Оставете косата на мира! Хубаво е да кажете „не“ и на боите за коса, поне за няколко месеца. „Трябва да се има предвид, че косата силно се уврежда и от прекомерното използване на бои, обезцветители и различни стилизиращи продукти", посочи още д-р Ася Николова. Препоръчва се да се нанасят подхранващи маски и да се даде почивка на косата от топлинно въздействие, докато се възстанови.

Почивка и спорт гонят косопада

Косопадът преди всичко се влияе от психичното състояние. Прекаленият стрес, травмиращо събитие, недостатъчната почивка също могат да станат причина за засилено падане на косата. Затова се старайте да редувате работа с почивка и да поддържате нивата на притеснение ниски – измислете си хоби, спортувайте или планирайте следващата си почивка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве