ГЕРБ издига Константин Пенчев за конституционен съдия

Депутатите от ГЕРБ ще предложат настоящия омбудсман Констанстин Пенчев за конституционен съдия. Мандатът му като национален защитник изтича през октомври. Според шефа на ПГ Цветан Цветанов „в чисто морален аспект“ Пенчев бил достоен за поста юрист. Номинацията е съгласувана с премиера Бойко Борисов.

През юли Пенчев бе издигнат за втори мандат като омбудсман от Реформаторския блок, но ГЕРБ се разцепи при гласуването и за поста бе избрана социалистката Мая Манолова. Според запознати е възможно да е имало договорка на най-високо ниво Манолова да стане национален защитник, а Пенчев да бъде компенсиран с 9-годишен мандат в Конституционния съд (КС). И в ГЕРБ, и в БСП отричат такъв сценарий.

Утре парламентът трябва да утвърди правилата, по които ще се издигат кандидати за конституционен съдия от парламентарната квота. Депутатите трябва да изберат един съдия, който да влезе на мястото на Красен Стойчев. Неговият мандат, заедно с този на трима други съдии, изтича на 10 октомври.

Според Цветанов ГЕРБ ще води преговори с другите партии в парламента, за да може кандидатурата на Пенчев да получи широка подкрепа. От БСП твърдят, че ще мислят за свой кандидат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини