Плевнелиев: България е 3-тата най-привлекателна аутсорсинг дестинация в света

Само за година България се изкачи с 11 позиции в международните класации за най-привлекателните аутсорсинг дестинации и днес заслужено е на трето място в света, ползвайки се със силна репутация. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на бизнес форума „Аутсорсинг дестинация България 2015“ в Пловдив.

 Държавният глава подчерта, че през последните години сме свидетели на изключително бързо развитие в сектора на информационните и комуникационни технологии. Софтуерната индустрия вече формира 1.74% от БВП на страната ни, а за последните 10 години приходите на ИТ компаниите са отбелязали ръст от 600%. Президентът припомни предимствата на България в този сектор като регионален център за ИТ аутсорсинг - високообразовани и доказали се специалисти, силното чуждоезиково обучение, благоприятната данъчна среда.

Секторът на информационните и комуникационните технологии и този на аутсорсинг и бизнес услугите са сред основните двигатели за разкриване на нови работни места в страната, като само за последните 12 месеца, до средата на 2015 г., техният брой е 41 000, изтъкна пред представителите на бизнеса държавният глава.  Президентът посочи, че София и Пловдив са водещите центрове за ИТ и аутсорсинг бизнес у нас. По думите на президента Пловдив се е превърнал в индустриален център на България със своите изградени мрежи от индустриални зони. Градът има и добре развита образователна система с над 40 000 студенти. Държавният глава припомни, че градът ще бъде Европейска столица на културата 2019 г. 

Росен Плевнелиев заяви, че като държавен глава застава зад всеки проект и усилие България да се утвърди като регионален център за ИТ и аутсорсинг.  „Държим едно от челните места за качество на програмистите, за най-много нови създадени компании в сектора, имаме дългосрочен план за действие „България 2020“, амбициозни кметове и министри, които ще подкрепят всеки проект по пътя на иновациите и таланта“, заяви президентът.

 Държавният глава подчерта, че България трябва да се стреми към развитието на икономика с висока добавена стойност. „Високотехнологичната индустрия показва как може да се постигнат добри резултати в тази област“, изтъкна президентът и призова за образователни реформи, които да отговорят на нуждите на сектора. „Не можем да се развиваме и да поддържаме нивото, ако нямаме дългосрочна образователна стратегия, за да дадем на България необходимите млади и добре образовани специалисти“, категоричен беше Росен Плевнелиев. 

Държавният глава подкрепи идеята за издаване на „сини“ карти на чуждестранни специалисти в ИТ сектора, които търсят работа у нас. Темата беше коментирана пред участниците във форума и от вицепремиера Румяна Бъчварова. „Българските софтуерни компании са едни от най-добрите в света и постигнаха много.  Трябва да ги подкрепим и да не спираме техния растеж, заради бюрократични спънки“, каза Росен Плевнелиев. 

Държавният глава обяви, че страната ни е длъжник на българските граждани, тъй като все още не е въведено електронното правителство. Това не може повече да се отлага. Трябва да има обща платформа и с желязна воля да бъде наложена на всички институции, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини