Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Варна вече има пилотен център за дуално обучение

Пилотен за България център за дуално обучение по социални професии ще бъде отворен в началото на идната година във Варна. В него ще се обучават много търсените социални асистенти за работа с възрастни и хора с увреждания.

Проектът, именуван “Св. Методий Славянобългарски” е дело на немската фондация “Либенау” и Федерацията на социалните сдружения в България (ФССБ), която обединява 10 НПО, работещи в социалната и образователната сфера. Подготовката е отнела 2 г. и е подпомогната от държавното министерство на немската федерална провинция Баден-Вюртембург със столица Щутгарт.

Проектът е одобрен от всички ресорни министерства в България, като нужните за първите 3 г. 750 000 евро ще се търсят от държавния бюджет, еврофондовете и от донорски организации. Това обясниха председателите на УС на “Либенау” и ФССБ Михаел Брок и Мартин Иванов, които представиха проекта пред Петер Фридрих, министър по европейските и международни въпроси на Баден-Вюртемберг.

“В Германия има такива центрове, които доказват ползата от дуалното обучение – едновременно усвояване на теория и практика. У нас те се финансират от държавата и от работодателите”, каза Фридрих. Според него немски специалисти ще се ангажират с обучение на обучителите в “Св. Методий Славянобългарски”. Бъдещият център получи подкрепа и от Варненската и Великопреславска митрополия, която даде свой имот за провеждане на курсовете. “Ако този център приложи немските принципи на морал, дисциплина и толерантност, точност и коректност сме спокойни, че е в добри ръце”, приветства гостите митрополит Йоан. В църковната база в местността “Траката” пилотно ще се обучават 30 безработни.

“Условието е да имат средно образование и готовност да приемат професията като призвание”, уточни Иванов. Според вида на професията курсовете ще траят от 1 до 3 г. Практиката ще се води в социални заведения, болници и хосписи, като има и опция за 3-седмичен стаж в Германия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете