Трети ден борците губят в рулетката на световното

На вододела на световното по борба в града на греха националите още се въртят в рулетката на губещите. Финалният акорд на класиците и стартът на жените така и не разсеяха мрачните облаци над нашите от началото на първенството. От дупката тръгна да ги вади 20-годишната световна шампионка за девойки Елица Янкова (48 кг), направила най-добро представяне в борбата на Европейските игри през юни. Уви, късметът явно толкова ни е сърдит, че обърна гръб дори на миньончето от най-леката категория.

Янкова водеше с 8:3 на Батюк (Казахстан) след зрелищна битка, но най-неочаквано сякаш изчезна за 12 секунди от схватката. Даде първо 4 точки, позволявайки хазартно хвърляне от стойка на съперничката. А веднага след подновяване на схватката още 2 т., фиксирани със сирената, и така отстъпи с 8:9. Реално Янкова се размина с квота и дори с медал, стана ясно от развоя на състезанието.

По острието на бръснача премина и първата схватка на Янкова със Сабатие (Франция). След серия обрати българката ликува, но нашите за втори път бяха пред ограбване след случая с Явор Янакиев (75 кг). В първия ден той бе ощетен срещу бореца на домакините Бисек с нарушение на основно правило при класиците - наказание за спъване с крак.

Този път номерът не мина - членът изпълкома на Международната федерация Цено Ценов само приближи съдийската маса и спокойно напомни на арбитрите регламента - няма видео преразглеждане на спорна ситуация след изтичане на 6-те минути на схватката. Още повече че французите претендираха за предупреждение за пасивност на Янкова, защото обикаляше около съперничката си в заключителните 3 сек.

Така не се даде ход на нова несправедливост. След първата Янакиев е пред отказване от националния заради пладнешкия грабеж в "Орлиънс Арена". А американецът взе квота и бронзов медал. Но така е - нещастието на едни е за сметка на щастието на други, а Казиното винаги печели. И не само в Лас Вегас. Но въпреки всичко нашите продължават да вярват, че именно в столицата на хазарта "зарът ще се обърне" в трите дни до края на световното.

В епилога на 1/8-финала отлетяха надеждите за отличие и на Христо Маринов (85 кг). Последният ни 8-и представител при класиците също стана съучастник в катастрофата на тима. Той водеше с 3:0 и допусна 3:3 с предимство за Тахсамари (Азербайджан) 40 секунди преди да изтече времето. Обратът го провокира да рискува, но натурализираният от властите в Баку иранец се оказа подготвен за щурма и с две контраатаки узакони победата си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт