Диплома за основно образование - вече след седми клас

Учениците вече ще завършват основно образование след седми клас, а не след осми, както е в момента. Промяната бе одобрена окончателно, след като депутатите приеха на второ четене текстове в закона за предучилищното и училищното образование вчера.
Очаква се поправката да влезе в сила през учебната 2016/2017 година и да важи за първокласниците и петокласниците. Така първите ученици, които ще получат диплома за основно образование след седми клас, са родените през 2005 г. Те трябва да се дипломират през 2019 г.

С приетите текстове гимназиалното образование се разделя на два етапа, като първият е от осми до десети клас включително, а вторият обхваща единадесети и дванадесети клас. По конституция образованието е задължително до 16-годишна възраст (10-и клас), но ако ученикът повтаря няколко години и навърши възрастта, може да не влиза в клас. Дипломата за основно образование сега е важна за тези, които искат да получат шофьорска книжка.

С новата структура на образованието се въвежда и възможността за създаване на обединени училища, в които учениците ще се обучават от първи до десети клас включително. 1325 основни училища трябва да решат дали да отрежат един випуск и съответните преподаватели, или да се напънат и да обучават до 10-и клас. Целта е учениците да останат по родните си места възможно най-дълго.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование