Пловдив посреща 3 млн. туристи през 2019 г.

Безценни раннохристиянски мозайки разкриват в Голямата базилика

Три милиона туристи се очакват в Пловдив през 2019 г., когато градът ще бъде домакин на културните събития на Стария континент, казва кметът инж. Иван Тотев. Увеличаването на потока от посетители вече се чувства. За първите 7 месеца на т.г. има ръст от над 5% на гостите и на седем процента на нощувките. Всеки ден под тепетата пристигат организирани групи чужденци.

"През последната седмица на ноември ще организираме международна среща на туроператорите. На нея ще присъстват водещи фирми от цял свят, които проявяват засилен интерес към новата културна столица", обяснява шефът на общинското предприятие "Туризъм" Петър Лазаров. Туроператорите ще се запознаят със забележителните архитектурни паметници на най-стария жив град в Европа. Сред тях е Римският стадион, на който са се провеждали прочутите Александрийски игри. През тази година приключи вторият етап от реконструкцията му, финансирана с 500 000 лв. от бюджета на Пловдив. Направени са нова ажурна стълба, овална тераса, информационен и презентационен център, кафене и прожекционна зала. В нея може да се гледа 3D филмът "Филипопол през II век".

Именно пред Римския стадион на 13 септември м.г. градът отпразнува избора си за европейска столица на културата. 20 000 души тогава се събраха на половинкилометровата маса, която бе разпъната от общината до Римския стадион, и вдигнаха наздравица за победата заедно с кмета инж. Иван Тотев.

В топ 3 на местните атракции е и Античният театър, където потокът от туристи не секва. Организират се десетки концерти и спектакли на световно известни певци, групи и театри. През юли т.г. за първи път на древната сцена се ожениха три двойки по време на операта "Любовен еликсир" от Доницети.

В Стария град, където е разположен Античният театър, е и другият най-посещаван туристически обект - Етнографският музей. Специалистите го определят като връх на бароковата архитектура у нас. Той е строен през 1847 г. и присъства във всички рекламни материали и картички за града. През 2014 г. е бил разгледан от над 60 000 души. В момента се извършва ремонт на покрива на музея, чиято тройна кобилищна форма представлява разперена птица. На следващ етап се предвижда реставрация на фасадата и на подовете.

Реконструкция тече и в къща "Клианти", която е една от най-красивите в Стария град.

"Когато преди 3 г. дадохме старт на реконструкцията в "Клианти", сградата бе пред срутване и трябваше да бъде конструктивно укрепена", обяснява кметът инж. Иван Тотев. Той припомня, че обновяването на паметника на културата от национално значение е започнало още през 2006 г. по т.нар. Японска програма, но е замразено до 2012 г. Сега реставраторите работят усилено по дървените елементи и стенописите.

"Технологията по декориране на стените и таваните е доста сложна и трудоемка, защото се извършва ръчно", посочва ръководителят на проекта Джовани Димитров. По думите му до края на годината сградата ще бъде възстановена в пълния й блясък и ще отвори врати. "Клианти" ще е сред атракциите, които Пловдив ще предложи на милионите туристи през 2019 г. Те ще могат да видят и безценните мозайки на Голямата базилика от ІV-VІ век, която е най-голямата у нас.

"Досега сме разкрили целия нанос, включващ южния и половината от централния кораб на раннохристиянския храм. Отделяме мозайката от терена и пренасяме фрагментите в склада. Предстои обработката им в ателиета. След това ще бъдат върнати и експонирани на място в нова сграда", коментира доц. Елена Кантарева, ръководител на екипа за консервация и реставрация на обекта. Предвижда се на първия етаж в защитната постройка да бъдат експонирани мозайките от долния под на базиликата, който е от ІV в., а на горния - тези от V в. В южния кораб на Голямата базилика е открито прекрасното пано "Изворът на живота". То представлява шадраван, от който пият вода два пауна.

Другото пано в централния кораб на храма пък изобразява 70 вида птици. Надеждите на доц. Кантарева са, че до 2017 г. проектът по възстановяване на обекта ще приключи.

Гостите на града вече могат да разгледат Малката базилика и ценните й мозайки. Реставрацията стана възможна благодарение на съвместната работа на Министерството на културата, община Пловдив и фондация "Америка за България".

Малката базилика, разкрита случайно при строеж през 1988 г., е сред най-новите атракции на Пловдив. Хиляди посещават и Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина, които бяха възстановени и заработиха отново на 22 май т.г. Езерото с водните струи се превърна в любимо място за пловдивчани и гостите на града. Най-многолюдно е в четвъртък, петък и събота вечерта, когато се излъчва мултимедийно шоу от звук и светлина, подготвено по технология на канадската фирма "Кристъл". Нейно дело са и прочутите водни атракции в Дубай.

"Пеещите фонтани ще работят по празниците на 19, 20, 21 и 22 септември от 21 ч, за да могат повече хора от страната да им се насладят", уточниха от общината.

През предстоящите почивни дни пловдивчани и гостите на града ще могат да видят за първи път 3 D планетариума в Природонаучния музей. Мултимедия ще пренася посетителите в Космоса, на морското и океанското дъно и на други интересни места по света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони