Добромир Добрев, кмет на Горна Оряховица: Общината става ключов транспортен и индустриален център

- Горещ ли е кметският стол, г-н Добрев?

- Аз съм човек, който обича предизвикателствата. В началото на мандата не беше лесно. Имаше проблеми, много неуточнени и неуредени неща. Това обаче мотивира мен и екипа ми. Не се страхувам от работата, но да си управленец е отговорно и напрегнато.

- В какво състояние поехте общината и какво е то сега, в края на мандата?

- В сравнение с други общини Горна Оряховица беше в прилично състояние. Нямаше много задължения, но пък имаше много заложени "подводни камъни", които още в началото започнаха да излизат. Едно от тях бе блокирането на сметките на общината заради минало дело за кръвнина още при формирането на първия бюджет. От сметките бяха изтеглени 320 000 лв. Това са средства, които биха били годишната издръжка на едно от общинските предприятия например. Наложи се много бързо да прекроим бюджета, да наложим някои финансови съкращения и до края на годината успяхме да се справим. Сега община Горна Оряховица е в добро финансово състояние, имаме нормалните месечни задължения към доставчици.

- Какво се промени в положителен аспект за община Горна Оряховица през последните четири години?

- Горна Оряховица сега присъства във важни национални стратегически документи, а допреди четири години не фигурираше никъде. За да попадне там обаче, изминахме дълъг път. За нас е успех, че магистрала "Хемус" ще минава през територията на общината, както и скоростният път Русе - Велико Търново. За значително постижение отчитаме и обявената концесия за летището. Целта ни е Горна Оряховица да бъде развит индустриален град и важен транспортен център.

- Какво се случва с летище Горна Оряховица?

- Надявам се до края на годината летището да има концесионер. Това ще промени много облика на града. Тази концесия е много важна за нас, тъй като е неделима част от плана за развитието на Горна Оряховица като важен транспортен център. В комбинация с преминаващата през територията на общината магистрала "Хемус" Горна Оряховица ще се превърне в ключов транспортен възел в национален и международен аспект.

- Имате много проекти, които променят визията на Горна Оряховица?

- Всички знаем, че основни промени по визията на Горна Оряховица не са правени от десетилетия. Хвърлихме много усилия с екипа ми и предстои реализация на проект за обновяване на централната градска част, който предвижда повече зеленина, нова настилка, сцена за културни прояви, кътове за отдих и др.

- За град като Горна Оряховица това не е ли малко?

- Разбира се, че няма да е само това. Предстои цялостно обновяване на емблематичния за града парк "Детски кът", на читалище "Братя Грънчарови-2002", на стадион "Локомотив", ще се изградят и помощни игрища близо до него, тенис кортове.
Искам да призная, че през мандата имаше и пропуски. Въпреки че реконструирахме много улици, направеното не е достатъчно. Искаше ми се да изградим поне един басейн, както и да отворим денонощна аптека, защото има сериозна нужда от това. През миналата година горнооряховчани се радвахме на един от най-атрактивно играещите футболни отбори в България. Победихме едни от най-елитните отбори в страната "Литекс" и ЦСКА. Но когато имаш честта да приемеш на свой терен тези два големи гранда, не можеш да си позволиш стадионът да не бъде на европейско ниво. А нашият не е такъв към момента и това е моя много голяма болка. Работя това в най-скоро време да се промени, защото съм дал дума не само на футболистите, но и на всички почитатели на "Локомотив".

- С какви постижения се гордеете като градоначалник и към какви нови предизвикателства се стремите?

- Почитател съм на спорта и се радвам на постиженията на родните състезатели. Напоследък се прави много за подобряване и изграждане на модерна спортна база. Всеки градоначалник е отговорен за развитието на спорта в съотвения град. Всички спортни клубове в Горна Оряховица са на издръжка на общината, а първенствата, на които сме домакини, са освободени от такси. Имаме обновена спортна зала и сме една от най-желаните дестинации за провеждане на първенства в различните спортове. Само за година горнооряховските спортисти са завоювали общо 266 медала на състезания от международния и държавния спортен календар. Когато поех града, ФК "Локомотив" беше във "В" група почти пред изпадане, а сега е в челните позиции на "Б" група, като през миналата година малко не ни достигна, за да влезем в "А" група.
Възобновяването на разкопките на крепостта "Ряховец" след 23-годишно прекъсване също е повод за гордост. Досега много се говореше, но нищо не бе направено по този въпрос. Мечтая да видя древната крепост възстановена и превърната в посещаван туристически обект. Това ще се случи след закриването на намиращото в близост сметище, за което вече сме започнали процедура.
Доразвихме Празника на горнооряховския суджук, който е защитено географско указание и запазена марка на града. Открихме и музейна експозиция за историята на месния деликатес и развитието на колбасарството. Голяма гордост за нас са и Международният фолклорен фестивал "Раховче" и Международният конкурс за млади изпълнители "Нова музика", които всяка година набират все по-голяма популярност. Радва ме фактът, че със съседните общини Велико Търново и Лясковец работим много добре. Пример за това е националният Петропавловски събор на народното творчество. Организираме уникален спортен празник ФАМИЛАТЛОН, който събира стотици деца и техните родители и дава възможност да се забавляват заедно на открито в парка. Всеки е добре дошъл, аз също ще бъда там заедно с моите две деца.
Целта ни е всички тези хубави неща да се доразвиват и надграждат. Смятам, че това са едни от начините младите хора да останат тук. Моята рецепта за това е нормална среда за създаване на семейство, работа с добро възнаграждение и развлечения за свободното време.

- С какви трудности се сблъскахте в управленската работа и какви законодателни промени са необходими за по-гъвкавото управление на общините?

- Общините в някои отношения са ощетени, защото им се прехвърлят много дейности, които са в тежест на държавата. Горна Оряховица добре се справя със задълженията, които държавата ни е вменила, но не е лесно. Затова трябва да се помисли да има стимули за привличане на инвестиции. От Националното сдружение на общините предложихме например част от данък общ доход, който се генерира в общината, да остава за местната хазна. Така общините ще имат стимул да увеличават приходите си и да привличат инвестиции.

- Признахте за трудности и пропуски. Защо се кандидатирате за втори мандат?

- Защото не съм човек, който оставя работата си недовършена. Хората ми се довериха и припознаха в мен човека, който ще поведе града в правилната посока. Няма как за четири години да достигнем крайната цел, която си поставихме. Пътят за това е дълъг, но аз искам да го извървим въпреки всички препятствия по него.
Заедно започнахме да градим Горна Оряховица и затова е важно резултатите да стават все по-видими.



Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони