1500 коня струват 2,2 милиона евро

Наследникът на Bugatti Veyron ще изглежда като този зашеметяващ прототип.

Докато четете това изречение, суперавтомобилът Bugatti Veyron е ускорил от място до 100 км/ч. А вече се движи с повече от 200 км/ч. Ако сега натиснете педала на спирачката, след 5,8 секунди укротявате буйните 1000 коня в двигателя и от 200 км/ч колата спира. Най-бързият (431 км/ч), най-мощният (1001-1200 конски сили) и най-скъпият (базова цена 1,2 млн. евро) модел в света бе изваден от производство тази пролет, след като бе изпълнена предварително зададената квота от 450 екземпляра за 10 години.
Средната цена на един продаден автомобил с екстрите превишава 2,3 млн. евро и въпреки това всеки брой е носил загуба около 4 млн. евро на концерна майка Volkswagen, който щедро спонсорира продукцията на този имиджов модел.
Краят на Veyron поставя началото на Chiron. Това трябва да бъде името на следващата суперкола на Bugatti. Тя ще излезе догодина и ще изглежда като студийната разработка Bugatti Vision Gran Turismo, която виждате на снимките. Този виртуален автомобил е разработен за популярната игра Gran Turismo на Playstation, но ще стане реален като прототип след само няколко дни на изложението във Франкфурт. Със зашеметяващия концепт Bugatti подгрява почвата за следващата си ракета, за която се знаят твърде малко конкретни факти към днешна дата.
Очаква се новият автомобил да получи усъвършенстван двигател W16 с хибриден пакет, пълнене с електрически турбокомпресори и задвижване на четирите колела. Върху студията личи надписът 16.4, който краси също така и Veyron и означава 16 цилиндъра, 4 турбини. С помощта на електрическото подпомагане на бензиновия мотор мощността ще бъде повишена на 1500 коня. Тоест с 300 коня повече от най-потентната версия Super Sport (1200 конски сили) на Veyron. За ефективното оползотворяване на този чудовищен ресурс и постигане на максимална скорост над 450 км/ч каросерията носи много аеродинамични компоненти, спойлери и прорези. Едва ли някой се съмнява, че новото Bugatti ще изглежда достатъчно атрактивно, за да накара богаташите да извадят 2,2 млн. евро от портфейла си. Толкова се очаква да бъде цената на модела. Базовата. А с екстрите - поне милион отгоре.

И следващото Bugatti носи името на пилот

Не всеки има пари за Bugatti, но в компютърната игра Gran Turismo всеки може да кара новия модел. Серийният автомобил ще носи името Chiron и по традиция ще бъде кръстен на известна личност, свързана с историята на компанията. Луи Широн е знаменит пилот от 50-те години, състезавал се за Bugatti. Също както патрона на досегашния модел Пиер Вейрон - инженер и състезател, печелил “24-те часа на Льо Ман”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили