Ердоган насъска прокурори срещу кюрда Демирташ

ОБВИНЕНИЯТА ЗА ПАЛЕНЕ НА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА ОБИДИЛИ ПРЕЗИДЕНТА

Турският президент Реджеп Ердоган реагира гневно на обвиненията на лидера на кюрдската Демократична партия на народите (ДПН) Селяхатин Демирташ, че бил предприел кампания на линч срещу кюрдите в страната и палел гражданска война.

„Това е лудост”, заяви Ердоган. И заплаши: „Щом заставаш на страната на терористите, ще трябва да си понесеш последствията!”

Скоро след това прокуратурата в Диарбекир заведе углавно дело срещу Демирташ, обвинявайки го в обида на държавния глава, връзки с терористична организация (бунтовниците от ПКК) и подстрекателство към престъпление. В парламента в Анкара пък бе депозирано искане за сваляне на депутатския имунитет на Демирташ.

ДПН успя да премине 10-процентния праг за влизане в парламента на изборите на 7 юни и така лиши Партията на справедливостта и развитието от мнозинство, на което Ердоган разчиташе, за да промени конституцията и Турция да стане президентска република. Демирташ се оплака, че заради вълната от насилие срещу кюрдите те няма да могат да участват в предсрочните избори на 1 ноември, до които се стигна, след като не бе сформирано коалиционно правителство.

Демирташ и още няколко депутати от ДПН обявиха седящ протест в поле близо до границите на Турция със Сирия и Ирак, след като полицията не им позволи да стигнат и пеша до кюрдския град Джизре, който повече от седмица е под полицейски час.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят