Нов човешки вид открит в Южна Африка: Homo naledi живял преди 3 млн. години (обзор)

Останките са на 15 души от различни възрасти

Учени са открили останките на неизвестен досега човекоподобен вид, предаде Би Би Си. Костите - общо около 1700, са от най-малко 15 индивида от различни възрасти, включително бебета.

Той е в списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство. Останките са изкопани от дълбоката труднодостъпна пещера през 2013 и 2014 г. Откритието бе представено вчера от екипа, начело на който е американецът Лий Бъргър, палеонтолог от Университета в Йоханесбург. Учените нарекли вида Homo naledi и смятат, че откриването му ще промени разбиранията за предците на човека.

Екипът на Бъргър е категоричен, че структурата на костите и черепа се причисляват към съвременния човек, но не може да даде точна оценка на възрастта. Предполага се, че видът е живял в Африка преди около 3 милиона години. Бъргър избягва определението „липсващо звено” и посочва, че за Homo naledi може да се мисли като за вида, играещ ролята на мост между примитивните двукраки примати и човека. Изследванията показали, че мозъкът на новия вид е бил твърде малък - приблизително колкото портокал, ръстът на възрастните - около 1,50 м, а теглото около 45 кг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят