Вицепремиерски разнобой за Шенген и бежанците: Кунева говори за обвързване на двете теми, Бъчварова - обратното

И политиците в Румъния не са единни по въпроса

Вицепремиерите на България Меглена Кунева и Румяна Бъчварова се разминаха във версиите си дали страната ни трябва да обвързва приемането в Шенген с преговорите за квоти за приемане на бежанци. Подобен ход направи преди ден Румъния, която също чака одобрение за Шенген.

“България не трябва да обвързва влизането си в Шенгенското пространство с приемането на бежанци, както това заяви Румъния”, обяви вчера в Пловдив вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. По думите й не трябва да има “пазарлък”. Според нея страната ни трябва да има принципна позиция - не само да приеме чужденците, а да им осигури условия на живот: “Както е принципен въпросът за това България и Румъния да получат признание за каквото им се полага и каквото е записано в присъединителнитe договори и приемането в Шенген, така е принципен въпросът за проява на нашата солидарност с общите европейски проблеми. Затова моето мнение е, че не трябва да правим такова обвързване, а да работим по двете теми, настоявайки на нашите принципни позиции”.

“Като страна на преден пост и трасе на бежански потоци България има остър интерес от обща миграционна политика на ЕС и заедно с това да е част от Шенген”, каза обаче в Брюксел вицепремиерът Меглена Кунева. Тя повтори тезата и вчера в Ямбол. По думите й “това са изключително важни условия за сигурността на страната, които означават и сигурност за цяла Европа”. Тя коментира още, че “част от решаването на бежанския проблем в Европа е България и Румъния да станат член на Шенгенското пространство, още повече сега, когато се обсъждат промени за охраната на външните граници на ЕС”.

Според предложението на Европейската комисия България трябва да приеме още 1600 бежанци, а Румъния над 4500. Първоначално Букурещ също обвърза Шенген и приема на бежанци по квоти за страните в ЕС. Но се оказа, че и там има разнобой в позициите. Докато лявоцентристкият премиер Виктор Понта иска да обвърже въпроса с членството в Шенген и дори се опитва да съгласува обща такава позиция с България, вчера десният президент Клаус Йоханис директно отсече, че квотите не са решение на проблема.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини