Остава мистерия смъртта на тримата български моряци на кораб в Дунав

Причината за смъртта на тримата българи, част от екипажа на кораб, плаващ по Дунав, остава неясна. Първоначалната версия, че са се задушили с газ, не се оправда, тъй като пристигналите на място експерти не установиха наличие на опасни вещества във въздуха на помещението, където са загинали моряците.

Припомняме, че тримата българи са открити мъртви в Грифенщайн, в окръг Тулн в Австрия от капитана на кораба “Rhenus Strassburg”, който е германец. Те се намирали в помещение на плавателния съд, което било проектирано с цел корабът да бъде стабилен.

„Работата е била трудна и неприятна, а в помещението не може да се влезе с противогаз”, обясни Франц Респергер, говорител на местната полиция, пред австрийския „Локал”, цитиран от "Блиц". Затова помещението е трябвало да бъде добре проветрявано.

Първоначално пристигналият на място спасителен екип помислил, че има теч на газ. Направените в помещението измервания не потвърдили тази версия и не станало ясно дали мъжете са починали от липсата на кислород или от вдишване на отровни газове.

„Овалният шлюз, през който се влиза в отделението, е 40 на 25 см и през него може да мине само един човек. Отне ни доста време да извадим телата”, обясни говорителят на пожарната. Той допълни, че е „пълна мистерия от какво са починали тези хора”.

Въпросната кухина в кораба е празно помещение високо около 4 метра, а подът му е 6 на 4 метра. Двама от моряците слезли долу и не се върнали на горната палуба. Третият слязъл да види какво става. Неговото тяло е намерено на стълбата.

За последно капитанът е имал контакт с моряците в Тулн. Той не е пострадал.

Първоначално властите са помисли загиналите за украинци или руснаци.

Корабът “Rhenus Strassburg” е пътувал от Линц към България. По случая е започнало разследване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят