Химическият факултет на университета в Пловдив остава без сграда

Химическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ остава на улицата. Той се помещава в пететажна сграда, която се намира непосредствено до ректората в центъра на града. При реституция обаче имотът е върнат на собствениците и вече над 20 години учебното заведение плаща наем.

На старта на новата академична година ректорът е предупреден писмено, че трябва да освободи помещението заради инвестиционни намерения, съобщава БНТ.

В химически факултет се обучават 500 студенти, но аудиториите се ползват от всички. За завършващите проблемът е още по-голям.

Няма да мога да завърша, понеже няма къде да се премести сградата, каза пред камерата на националната телевизия студентката Десислава Киркова.

В сградата е и централната университетска библиотека. Директорът й Милка Янкова ще има невъзможната задача да организира преместването на половин милион тома, макар да не знае още къде.

„Не виждам как за една година ще стане пренасянето. Те не могат да се преместят накуп като тухли, трябва и да се наредят“, добавя Янкова.

Няма къде да се премести и оборудването на лабораториите, в които по проекти са инвестирани стотици хиляди левове.

Готов идеен проект за нов химически факултет има, но за реализацията му трябва време.

Срокът, в който химическият факултет трябва да се изнесе, е 1 юли 2016 г. После идват багерите. Ректорът вече се е обърнал за помощ от държавата, за да издейства равностоен свободен терен от 1,5 дка, който да се предостави на реститутите.

За наем на залите университетът плаща по 140 000 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони