Отводняват с помпи пътя Русе - Силистра

Аварийни екипи на пожарната и общината отводняваха с моторни помпи пътя Русе - Силистра след падналия дъжд от 45,3 литра на кв.м, съобщиха от общинската управа в крайдунавския град. При всеки порой участъкът след граничната бариера на Дунав мост, до кръстовището към "Свободна зона", става езеро с дълбочина над 1 м и предизвиква опашки от ТИР-ове и автомобили. Изпомпваната вода се отвежда с шлангове до Дунава.

Тя се събира на пътя заради съществуващия сгуроотвал на "Топлофикация - Русе" в района. Съоръжението спира оттичането на повърхностните води, тъй като е изградено в близкото дере. Общината има проект за отводняване, с който да се заустват водите.

Нужните 2 млн.лв. не могат да се отпуснат по ОП "Регионално развитие" и трябва да се осигурят от държавния бюджет. Участъкът е част от републиканската пътна мрежа.
"Преди 14 г. терените са отстъпени на ТЕЦ-изток за сгуроотвали, които са надградени без строително разрешение и пътят остава в ниската част", обясниха от областно пътно управление. Така шосето не може да се отводнява и непрекъснато се руши.

Пътят е проектиран с повърхностно отводняване, а канавката е зарината. Двата резервоара за 1500 кубика вода са недовършени и изкопите трябва да се чистят периодично. От топлофикационното дружество твърдят, че го правят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони