Велико Търново пoсреща Световната организация на местните власти Престижният форум е в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС

Разследват животновъдна ферма в Ново село (СНИМКИ) Крави предизвикват ПТП-та, тъпчат гробове, нахлуват в интернат, землището осеяно с трупове на говеда

Вежди Рашидов: Надявам се, че Борисов и Радев ще се разберат като мъжкари

Самолет с 66 души на борда катастрофира в Иран

Шумен почита паметта на Апостола на свободата

Гришо срещу Федерер на финала в Ротердам Българинът досега няма победа срещу швейцареца

Тръмп разкритикува ФБР за пропуските му във връзка със стрелбата в училище във Флорида

Д-р Димитър Петров: Има тотална намеса в управлението на здравната каса

„Спейс Екс“ отложи изстрелването на испански сателит

Доналд Тръмп: Изборите през 2016 г. не са повлияни от руснаците

Отбелязваме 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски

МВнР осъди провеждането на Луковмарш

Президентът на Армения: Азербайджан да се откаже от нереалистичните си очаквания в Нагорни Карабах

Сирни заговезни е, иска се прошка

Втори боен кораб на САЩ навлезе в Черно море

Депутатите приеха процедурни правила за избор на съдия в Конституционния съд

Депутатите приеха процедурни правила за избор на съдия в Конституционния съд от квотата на Народното събрание, предаде “Фокус”. Процедурните правила бяха приети със 121 гласа “за”, двама “против” и 12 “въздържали се”. Предложенията за кандидати се правят от народни представители и парламентарните групи в писмена форма чрез деловодството на НС, в 5-дневен срок от приемането на правилата за избор. Самите предложения ще съдържат писмени мотиви, в които се обосновават високите професионални качества на съответния кандидат. Предложенията за кандидати се правят от народни представители и парламентарните групи в писмена форма чрез деловодството на НС, в 5-дневен срок от приемането на правилата за избор. Депутатът от РБ Петър Славов предложи срокът да бъде 7-дневен, но народните представители не го подкрепиха.

Самите предложения ще съдържат писмени мотиви, в които се обосновават високите професионални и нравствени качества на съответния кандидат. На насрочено заседание Комисията по правни въпроси ще проверява дали кандидатите отговарят на изискванията и ако кандидатът не е представил всички необходими документи, той може да го направи в срок от 2 дни. След извършване на проверка, Правна комисия ще изготви списък на допуснатите кандидати. Изслушването им се извършва на открито заседание на комисията, което се излъчва пряко в интернет. Вносителите представят кандидатите си в рамките на 3 минути. Кандидатът се представя лично с вижданията си за Конституционния съд до 15 минути. Депутати ще могат да задават въпроси до 3 минути, на които кандидатът може да отговори отново в рамките на 3 минути. След това Правна комисия внася доклад в парламента, като изборът на конституционния съдия се случва в пленарна зала и се излъчва в реално време. Вносителите на кандидатурите ги представят до 2 минути, като гласуването ще бъде явно чрез компютъризирана система за гласуване.

За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете от присъстващите депутати. Ако няколко кандидати са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, се избира кандидатът, получил най-много гласове „за”. В случай, че повече кандидати получат равен резултат, се провежда балотаж. При необходимост се провежда трето гласуване при същите правила.

Припомняме, че вчера пред журналисти в парламента, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че ще номинират за конституционен съдия омбудсмана Константин Пенчев. Цветанов посочи, че единственото обсъждано име за конституционен съдия е било това на Пенчев, като разговори са водени и с него и той самият е дал съгласието си, а номинацията му е съгласувана и с лидера на ГЕРБ. Цветанов уточни, че изборът на конституционен съдия от квотата на парламента ще се случи преди местните избори.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.