Довършват Басарбовския манастир със 150 000 лв.

Единственият скален и действащ манастир "Св. Димитър Басарбовски" ще се довърши с отпуснатите 150 000 лeва от държавата, съобщи Русенският митрополит Наум. Парите за ремонта вече са постъпили в сметката на митрополията. "Надявам се да се вместим в тази сума, манастирската църква вече е измазана отвътре", уточни дядо владика. Лично премиерът Бойко Борисов му е обещал да осигури още пари, ако се наложи.

Светата обител вече има камбанария и монашеско общежитие. Недовършеният храм "Св. Преображение Господне" в двора на манастира ще събира хората, които не могат да изкачват стъпалата до параклиса в скалите. За изграждането му покойният строителен предприемач Стефан Каролев осигурява приживе над 1 млн.лв., а държавната помощ е едва 70 000 лв.

Манастирът е и светска атракция и притегателно място за русенци. Там постоянно прииждат поклонници и любители на религиозния туризъм по трансграничния културен маршрут "От Средновековния манастирски комплекс при село Иваново и скалния манастир "Св. Димитър Басарбовски" през православните храмове на Русе и Гюргево до манастира в село Комана".

От ремонт и реставрация се нуждае и манастирът "Св. Марина" в село Каран Върбовка, допълни митрополит Наум. Митрополията очаква държавата да й прехвърли половината от имота, който е бил бригадирски лагер. Така тя ще може да ползва и т.нар. офицерска къща в двора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони