Бъчварова: Тероризмът стигна до нашите врати

"Тероризмът се оказва и наш национален проблем, колкото и да ни е трудно да възприемем това", каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова на конференцията "Сигурността в Югоизточна Европа 2015", предаде БГНЕС.

Вицепремиерът Бъчварова подчерта, че тероризмът е стигнал до нашите врати и трябва да го разглеждаме в национален, балкански и общоевропейски контекст. Не трябва да гледаме на този проблем като на нещо, което не ни засяга, добави Бъчварова. Според нея конфликтите в Близкия изток и социалното положение в Африка са поставили Европа на кръстопътя на много и различни проблеми.

Бъчварова се спря подробно на демографските проблеми в Европа, предизвикани от мигрантските и бежански потоци. Тя посочи, че до момента на територията на ЕС има най-малко 400 000 новопристигнали, но те най-вероятно ще нараснат до милиони, което ще изправи Стара Европа пред сериозни предизвикателства от икономически, образователен и друг характер.

Специално приветствие към участниците в конференцията отправи временно управляващият американското посолство Родерик Мур. Той заяви, че в най-скоро време България и САЩ ще разширят своето стратегическо сътрудничество с акцент върху контратероризма, така че да се укрепим пред тези, които искат да посегнат на нашите ценности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини