Обгазиха Гълъбово със серен диоксид

Гълъбово бе обгазен със серен диоксид четири пъти над допустимата норма в четвъртък вечер. От екоинспекцията в Стара Загора препоръчаха на жителите на града да не излизат от домовете и работоните си места и да затворят прозорците си.

Автоматичната измервателна станция в централната част на град Гълъбово регистрира превишение на алармения праг по показател серен диоксид в три последователни часа, съобщиха от пресцентъра на РИОСВ - Стара Загора.

В 19 часа за пръв път е отчетена концентрация 3,03 пъти над пределнодопустимата норма. Час по-късно става 4,3 пъти, а в 21 часа е измерено 2,5 пъти над педелната концентрация.

Източник на замърсяването със серен диоксид са топлоелектрическите централи в енергиен комплекс "Марица изток". На операторите са издадени предписания за предприемане на незабавни мерки за намаляване на мощностите с цел ограничаване на емисиите на серен диоксид в атмосферния въздух.

ОТ РИОСВ- Стара Загора са уведомили компетентните държавни и общински институции в Община Гълъбово и региона за прилагане на разработения за целта Оперативен план за действие за опазване здравето на населението.

Съгласно указания на Министерството на здравеопазването, мерките които следва да се предприемат от населението на град Гълъбово при превишаване на алармения праг за серен диоксид е да не напускат жилищните или работните помещения и да затворят плътно прозорците, да избягват физическите дейности на открито до понижаване на концентрациите на серен диоксид. "Чувствителни групи са деца, възрастни и хора с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания", припомниха от екоинспекцията. От там припомнят, че аларменият праг за серен диоксид се изразява в измерване на концентрации над 500 микрограма на кубичен метър в три последователни часа.

Около 23 часа нивата на серен диоксид са спаднали и е отпаднала необходимостта от предпазни мерки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини