Гръцката полиция е спасила 45-годишна българка, отвлечена и малтретирана в Германия

Три рисунки от 400 стават картички на Шумен

Хиляди почетоха паметта на жертвите от атаката в Страсбург

Събират дрехи и храна за бедните

Показват ценен архив от околосветското плаване на кап. Георги Георгиев

Родените този век ще живеят по 100 г. Червено вино и тъмен шоколад са ключ към дълголетието

Летище София работи при зимни условия

Алея до скалите на „Германката“ след протест

Сандра Бълок в „Кутия за птици“ Филмът е екранизация по книгата на Джош Малерман

Тежки снеговалежи парализираха Хърватия и Босна и Херцеговина

Полицията открадна „Златната топка“

Ортопедията в Търново водеща по операции

Чавушоглу: Вашингтон работи за екстрадиция на Фетхуллах Гюлен

МВР: Закъсали автомобили затрудняват движението по пътищата в страната, създадена е организация за изтеглянето им

Фирма пожела да обявят „Левски“ в несъстоятелност

Местан: ДПС ще подкрепи антикорупционния закон, ако се преодолее порокът генераторът на корупцията – властта, да избира единния орган

Ако се преодолее порокът генераторът на корупцията – властта да избира единния орган, ДПС ще подкрепи антикорупционния закон. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан по време на среща на Комисията по външна политика и ръководствата на парламентарни групи с представители на дипломатически мисии, относно обсъждане на мерките за ефективното справяне с корупцията, предаде „Фокус“.

„Участвам в тази среща с дълбока убеденост, че е не само допустима, но се явява естествена форма на диалог между нас и посланиците на страните-членки на ЕС. Във връзка с конкретната тема и безспорния факт, че срещата е провокирана от неприетия законопроект, изразявам дълбоката убеденост на ДПС, че основният проблем на България, поради който се явяваме в механизма за сътрудничество и проверка, не е толкова в дефицита на законодателния акт. България има доста закони, включително и в сферата на противодействие на корупцията“, заяви Местан. По думите му, проблемът е в изпълнението на законите.

„Ако има бели места в действащите закони, няма нищо по-естествено от това да приемаме изменение в законите, както и да гласуваме нови нарочни. ДПС не подкрепи Закона за противодействие на корупцията не защото е против, а защото смятаме, че в този закон има няколко пункта в противоречие с целите на закона“, допълни Местан.

Той уточни, че основното е по отношение на реалната независимост на бюрото – едноличния орган.

„Ваши Превъзходителства, няма съмнение, че корупцията се свързва с упражняването на власт. Български гражданин, ако не разполага с властови ресурси, той не може да бъде корумпиран т.е. генератор на корупция е властта. Тогава, има ли логика изпълнителната власт, която разполага и с властта, и с правомощията да се разполага с публичните средства да излъчи орган, който ще предотвратява корупцията? Това е основният порок. Ако той бъде преодолян, ПГ на ДПС ще подкрепи законопроекта“, подчерта Местан.

Той бе категоричен, че трябва да се противостои на корупцията и то решително.

„Когато генераторът на корупцията ще излъчи органа, ще постигнем обратния ефект“, каза още Лютви Местан.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.