Отварят МБАЛ - Русе и за румънци

Румънци от окръг Гюргево могат да се лекуват като "косвени пациенти" в Русе. Това стана ясно при представянето на приключващия проект "Eвропейско качество на здравеопазване чрез реконструкция и енергийна ефективност в МБАЛ-Русе АД". В мецидинското обслужване са заложени и 150 000 пациенти оттатък Дунава, които ще могат да ползват подобрената инфраструктура на здравното заведение и доставеното модерно оборудване.

"Един лекар заслужава да работи със съвременна апаратура", заяви зам.министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски. Той напомни, че МЗ изпълнява проекти за 147 млн. лв. в страната, които надхвърлят 10 пъти бюджета на ведомството. "Вече е преодолян рискът да изгубим тези пари", допълни д-р Персенски. През новия програмен период с проекти по ОП "Региони в растеж" ще се стабилизират спешната помощ и ранната диагностика и лечението на онкологичните заболявания.

Неуреденото трансгранично покриване на здравноосигурителните системи на страните еврочленки засега спира лечението на румънски пациенти в Русе, обясниха лекари. Очаква се Европейският парламент да обсъди казуса как да се заплащат разходите от здравноосигурителните системи на съседни страни. Едва тогава хора от Гюргево ще могат да се оперират и лекуват в русенската болница, вместо да пътуват на 50 км до Букурещ. Засега се оказва само спешна помощ срещу европейска здравна карта.

***

Проектът е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма на МЗ по схема за безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации" по ОП "Регионално развитие" 2007-2013 г. Той се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет. Общата му стойност за МБАЛ - Русе е 8 518 576 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве