Спипаха бункеровчик да зарежда тайно кораби в Русе

Русенски митничари разкриха две нелегални станции за зареждане на гориво, съобщиха от Агенция "Митници". Проследената фирма собственик е лицензирана да бункерова кораби. Едната станция била оборудвана с помпа и „пистолет" за зареждане с брояч в неин бус, който побирал 4 000 л гориво. Другата се намирала във фирмен склад за арматура.

Митническите инспектори се натъкнали на системата от два свързани контейнера с по 1000 литра маркирано дизелово гориво и пълен метален варел при проверка. Двата контейнера действали на принципа на скачените съдове. За да се пълнят и изпразват по-лесно, към тях била свързана бензиноколонка.

От иззетите 2210 л гориво са взети проби за лабораторен анализ. Предстои да започне административно наказателно производство. Справка на митницата е установила, че собственикът на фирмата има и бензиностнация с магазин. При проверка там също са засечени нарушения на акцизното законодателство, за които му е съставен акт.
Митнически инспектори са разкрили още 3 случая на опит за измама с некоректно маркирано гориво за зареждане на кораби от един и същ лицензиран данъчен склад в крайдунавския град. Преди 2 месеца собственикът е хванат да зарежда чуждестранен моторен кораб със 132 000 т гориво с некоректно поставен маркер. При последвалите 3 проверки става ясно, че от склада са се изпарили общо 118 396 л гориво.

Лабораторните анализи доказват, че изискваните по Закона за акцизите и данъчните складове евромаркери Solvent Yellow 124 и Solvent Blue 79 не отговарят на стандарта. На собственика на данъчния склад са съставени актове административни нарушения. Той дължи над 75 000 лв. акциз, равностойността на продаденото гориво, като го грози и глоба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони