Изгониха съдии заради грабеж на българин

ЛАС ВЕГАС - Грандиозен скандал заради ощетяване на българския ас в категория до 65 кг Борислав Новачков се отприщи на световното по свободна борба. Грешно и тенденциозно решение запали фитила на всеобщо недоволство, започнало с мощно зрителско освиркване в 9-хилядната "Орлеанс арена", продължило около 5 минути.

При 3:3 българинът направи акция за 4 точки, а световният шампион Рамонов (Русия) контрира с 2 т. Арбитърът на тепиха отчете всичко коректно, но руснаците протестираха. Последва многократно показване на спорната ситуация на огромния видеоекран в залата. Съдиите странно се засуетиха и изнервиха зрителите, които бурно ги освиркваха. Особено когато присъдиха 4:2 точки за бореца на Русия. Нещо повече - 21 секунди след подновяване на двубоя на таблото светнаха още 2 пункта за съперника на Борислав - 5:9. В нашия ъгъл американският личен треньор на Новачков и старшият на националите Валентин Райчев се шокираха от промяната в движение и не реагираха бързо. И това на практика помогна на измамниците. Националът ни взе още 2 точки за 7:9, но времето не стигна за обрат и залата пак избухна в протести.


Уви, нищо вече не можеше да се промени. Президентът на федерацията ни Валентин Йорданов написа протест и лично го връчи на шефа на световната централа Ненад Лалович. Легендата на борбата обяви пред шефовете, че България е против корупцията в съдийството, но не вижда подкрепа. Последва разглеждане на случая и се обяви - реферската бригада е отстранена от първенството и отпада от олимпиадата в Рио. Но според регламента резултат, фиксиран на тепиха, не се променя. Така спечелилият куп суперлативи с изявите си Новачков изгоря в мръсна игра и страх на съдиите от мощното руско лоби.


Три часа по-късно на пресконференция Лалович бягаше като древногръцки лекоатлет от въпроси за скандала, с които го атакуваха най-вече български и американски журналисти. "Случаят се разглежда и ще има решение, но не е тук мястото да го коментираме", приключи темата сърбинът. Въпросът с корупцията в съдийството обаче явно още е жив и вреди на най-древния спорт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт