Кандидатът за кмет на Видин Росица Кирова: Само единни можем да променим града и живота си

Росица Кирова е родена през 1970 г. във Видин. Издигната e за кандидат-кмет от гражданско обединение "Единни за промяна". Средното си образование завършва с отличие в английската езикова гимназия в родния си град. Като млад талант представя Видин на Втората Международна асамблея "Знаме на мира". Има магистърска степен по филология от Великотърновския университет. Специализант е на Техническия университет в София по "Маркетинг и бизнес". Стопанин и ръководител на едно от големите предприятия в региона. Майка на две деца.

Г-жо Кирова, какво събра гражданско обединение "Единни за промяна"? Вие сте екип от различни по възраст, образование и професионална реализация хора.

Ние сме различни хора, но ни обединява това, че всеки един от нас е направил нещо в живота си, макар и нещо мъничко. Направил го е много любов, с грижа, с внимание и би искал същото да направи и за Видин. Гражданското обединение е отворен формат и всеки, които милее за този град и мисли, че може да помогне за неговото развитие, е добре дошъл при нас. Искаме да съберем всички, да ги обединим и да покажем, че Видин е град на видинчани, на хората, които живеем тук, работим тук и не ни е безразлична съдбата му. Всички ние трябва да изберем път и посока. Да решим как ще развиваме този град. Когато нямаш посока, дори да имаш път, то той те води наникъде. Изграждането на единна визия за развитието на Видин и региона е основата, без която не можем да продължим напред. Сигурни сме в едно - за да върнем Видин на картата на България и на Европа, трябва да направим града си приятен за живеене, да го направим уютен и приветлив дом за всички. Да развием онова, за което имаме най-много дадености и което ще ни даде възможност за икономически растеж и развитие.

В програмата си акцентирате върху развитието на Видин като водещ туристически център. Защо точно туризъм?

Видин е един от градовете в България, които имат уникалното съчетание на природа и исторически забележителности. Ние имаме предимството да живеем на прекрасната река Дунав. Градът ни е наситен с история и легенди, които трябва да разкажем - крепостта "Баба Вида", джамията на Осман Пазвантоглу, Синагогата. Община Видин има всички дадености за развитие на културен и фестивален туризъм и чрез подходящо представяне може да се превърне в дом на изкуствата, танците, обичаите и занаятите. Общинската администрация трябва да впрегне всички сили, за да превърне Видин и региона в магнит за туристи и създаде заетост и поминък на видинчани. Приоритет за нашата администрация, ако видинчани ни гласуват доверие, ще е развитието и на балнеотуризъм. В недрата на крайдунавското пространство на Видинска община има две артезиански термоводоносни зони. Тази жива вода е с доказани лечебни свойства. От изключителна важност е това богатство да бъде използвано за развитието на модерни лечебни и балнеоложки центрове.

Означава ли това, че ще развивате предимно туризъм?

Определено не. Ще насочим натам общите си усилия, но като приоритет за нас е разкриването на работни места. Стимулиране на частните инвестиции чрез адекватно отношение на администрацията. Привличането на външни инвеститори, които с дейността си ще помогнат за развитието на региона. И, разбира се, развитие на лека промишленост и малки производства като спомагателна дейност към общата насока за развитие.

Видин и регионът е покосен от тежък демографски срив. Както предлагате за младите хора, с какво ще ги задържите тук?

Видин има толкова талантливи деца, с които с право се гордеем. Трябва да работим с огромна грижа за всички и да започнем от най-малките - децата в детските градини. Нашата идея е общината да поема част от таксите на малчуганите, за да помогнем на родителите им. Предвиждаме възможността за стимулиране на раждаемостта чрез еднократно подпомагане за всяко първо родено дете в семейство. Отличните ученици и младите ни спортисти, които ни радват със своите постижения, трябва да бъдат подкрепени, включително и финансово. В програмата на "Единни за промяна" сме заложили създаването на общински спортен колеж. Ще обвържем квалификацията там с общата ни цел - развитие на модерен туристически център с обучение на кинезотерапевти и рехабилитатори заедно със спортните специалности. Задължително трябва да се погрижим за обновяване района на съществуващата Гребна база. Ще възложим изработването на технически проект за гребен канал на Дунав. Това е само част от създаването на модерна спортна база за всички видински клубове. Предвиждаме проект за ремонт и реконструкция на общинския стадион, както и възстановяване строителството на закрития плувен басейн, който в момента е собственост на държавата и се руши от десетилетия.

Към какво ще насочите усилията си за благоустрояването на града и общината?

Много дейности сме заложили в тази посока. За целта трябва да се изработи обща програма и наредба за благоустрояването на Видин. Те ще включват зониране на градската част, нова организация на движението и благоустройство на входните артерии на града и другото голямо богатство, което имаме - парковете на Видин. Специално внимание трябва да се отдели за оформянето на постоянен пазар на местните производители и занаятчии. На много места в града хората газят пепел и кал. Затова е необходимо благоустрояване на градските квартали, тротоари, улици и изработване на проект за изграждане на водопровод и канализация в ромския квартал "Нов път". Само така може да се реши трайно проблемът с подпочвените води в този район на Видин. За да вдъхнем живот на малките населени места в общината, ще използваме ресурсите и собствеността на общината, която днес се руши заради безстопанственост и безвремие. Сградният фонд на бивши училища и детски градини, които отдавна пустеят, могат да се превърнат в дневни центрове, домове за възрастни хора и обучителни общински лагери. Ще дадем възможност на кметовете по места да участват пряко във вземане на решенията за селата и ще им предоставим бюджет, с който да се разпореждат. Нашите родители, баби и дядовци, възрастните хора, също се нуждаят от специално внимание и грижа. За да възвърнем първенството на Видин като община с добре развита социална инфраструктура, ще възстановим редица услуги като дневни центрове за възрастни с увреждания, защитени домове.

За всички тези идеи и намерения ще са нужни много инвестиции, както и подкрепа от държавата. Как ще привлечете бизнеса?

Първото и основно изискване е общината да не пречи на бизнеса и инвеститорите, а да помага. Пред Видин се открива уникална възможност да се превърне в пилотен проект и се развие по немски модел с помощта на партньорите ни от провинция Бавария. Използвайки опита им, трябва да се обнови работата на администрацията и осигури бързо и качествено обслужване на гражданите и инвеститорите. Необходимо е да се използват възможностите за подготовка и реализация на проекти чрез директно кандидатстване за финансиране. Ще преразглеждаме възможностите за инвестиране в общинската собственост и дадем възможност за развитие на бизнеса. В момента Видин е като самотен и недостъпен остров поради липса на път. Затова ще настояване за започване на техническото проектиране на скоростния път Видин-София в най-кратни срокове. Ще използваме всички позволени от закона механизми за изпълнение на поетите от правителството ангажименти за извеждане на Видин като приоритетен регион за развитие, както на ниво общински проекти, така и в частния сектор. Всичко, което ние предлагаме, може да бъде постигнато с много воля и с общи усилия, обединени в желанието си за промяна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини