Национал на Нигерия в „Локо“ (Пд)

22-годишен преби до безсъзнание момичето, с което живее

Няма основания за грипна ваканция във Велико Търново

Георги Гатев остава без достъп до секретна информация

Жена изгоря в пожар

Зелените пробутват текст, който блокира втория лифт

33 души са арестувани в Италия по подозрения, че са членове на китайската мафия

Съвети за отлична зимна ваканция в Пампорово Изберете хотел с добра локация, СПА и вкусна храна

Полша: Очакваме по-силно присъствие на американски войски в страната

Ски карти по левче в Боровец и Банско Намалението е за децата по повод деня на снега

Откриха мъртъв български таксиметров шофьор в Англия Йордан Борисов е получавал писма от местните власти, че може да му бъде отнето разрешителното

Прокуратурата внесе протест срещу предсрочното освобождаване на Васил Маникатов

Прокуратурата иска затвор за смърт с един удар

Линейка, автобус и коли са аварирали по пътища в Добричко

Общините Търговище и Попово търсят близо 5 млн. лв. за сметището

Осем тийнейджъри опитаха да се самоубият в Пловдивско от началото на годината

13-годишна тийнейджърка е посегнала на живота си. Тя е най-малкото от осемте непълнолетни момичета от област Пловдив, които са пробвали самоубийство от началото на годината. Общо 80 души от региона са пробвали да сложат край на живота си за осемте месеца на т.г. Смъртните случаи са пет.

Тревожните данни изнесе психологът в Регионалната здравна инспекция Красимира Богданова по повод Световния ден за превенция на самоубийствата – 10 септември, цитирана от marica.bg.

Жените, пробвали самоубийство, са 53, а мъжете – 27. 43 от случаите касаят безработни, а 51-разведени или несемейни, т.е. хора, които нямат партньор в живота и човек до себе си. Болшинството от опитите са в градовете, коментира Богданова.

Тя уточни, че най-често за самоубийството се ползват медикаменти. Прави впечатление големият брой опити с хладно оръжие – 15, като, колкото и да е учудващо, към него прибягват главно жените. В 10 от случаите самоубийците са прибегнали до обесване или до скачане от високо. Във връзка с всичко, коментирано досега, можем да кажем, че психопрофилът на самоубиеца е: жена, между 19 и 30 години, безработна, разведена или несемейна, която пробва да свърши живота си с помощта на медикаменти, заключи Богданова.

Повторен опит за самоубийство от тези 80 души са направили едва трима. На всички спасени е била предложена хоспитализация и специализирани психиатрични грижи. Шестима са отказали лечение. Като цяло, ситуацията в региона не е по-обезпокояваща, в сравнение с миналата година. За цялата 2014-а са регистрирани 97 случая, шест от които са завършили фатално.

В последните години хората все по-често посягат на живота си по икономически причини. В много случаи това е форма на протест. Много малко от опитите за самоубийство са вследствие на тежко психическо разстройство. Специалистите твърдят, че в половината от случаите самоубийството е внезапен акт.

800 000 души всяка година правят опити за самоубийство в света, според данни на Световната здравна организация. Едва 2.8% от парите за здраве се отделят за суицидо профилактика, което е крайно недостатъчно. Тревожно е, че най-високият процент смъртност във възрастовата група 19-35 години се пада на самоубийствата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.