Смъртоносната игра „Син кит“ вдигна на крак ОУ „Климен Охридски“ в Бургас, ученик получил покана

Автобус с 15 пътници се заби във влекач, паркиран край пътя преди Ришкия проход

Прокуратурата поиска постоянен арест за горнооряховец спипан с контрабандни цигари за 300 000 лева 56-годишният Николай Николаев превозвал 800 000 къса от марка,която е забранена за продажба у нас

Цвета Караянчева: Подкрепям инициативата Велико Търново да бъде признат за историческа и духовна столица на България

Столични полицаи задържаха двама дилъри на наркотици

Цацаров за състоянието на пешеходните пътеки в страната: Срамно и фрапиращо! Главният прокурор настоя за санкции и търсене на отговорност

Царевец отново се превръща във Верона на Балканите

Лидерите от ЕС ще порицаят действията на Турция спрямо Гърция и Кипър

Перничанка е дала 2 000 лева и 2 500 евро на телефонни измамници

ЧЕЗ: Няма населени места без електрозахранване 300 екипа са в готовност да реагират при аварии

Апаши задигнаха 50 000 лева от жилище в Търново Парите били скътани в сейф

Състоянието на пребитата студентка е стабилно

Гърция ще изгуби 2 млн. души от населението си до 2030 г.

Македония влиза в НАТО и без споразумение по спора с Гърция

Горски от Североизтока се готвят за национално състезание по стрелба Точните мерници отиват пак за национална купа в Пловдив

Осем тийнейджъри опитаха да се самоубият в Пловдивско от началото на годината

13-годишна тийнейджърка е посегнала на живота си. Тя е най-малкото от осемте непълнолетни момичета от област Пловдив, които са пробвали самоубийство от началото на годината. Общо 80 души от региона са пробвали да сложат край на живота си за осемте месеца на т.г. Смъртните случаи са пет.

Тревожните данни изнесе психологът в Регионалната здравна инспекция Красимира Богданова по повод Световния ден за превенция на самоубийствата – 10 септември, цитирана от marica.bg.

Жените, пробвали самоубийство, са 53, а мъжете – 27. 43 от случаите касаят безработни, а 51-разведени или несемейни, т.е. хора, които нямат партньор в живота и човек до себе си. Болшинството от опитите са в градовете, коментира Богданова.

Тя уточни, че най-често за самоубийството се ползват медикаменти. Прави впечатление големият брой опити с хладно оръжие – 15, като, колкото и да е учудващо, към него прибягват главно жените. В 10 от случаите самоубийците са прибегнали до обесване или до скачане от високо. Във връзка с всичко, коментирано досега, можем да кажем, че психопрофилът на самоубиеца е: жена, между 19 и 30 години, безработна, разведена или несемейна, която пробва да свърши живота си с помощта на медикаменти, заключи Богданова.

Повторен опит за самоубийство от тези 80 души са направили едва трима. На всички спасени е била предложена хоспитализация и специализирани психиатрични грижи. Шестима са отказали лечение. Като цяло, ситуацията в региона не е по-обезпокояваща, в сравнение с миналата година. За цялата 2014-а са регистрирани 97 случая, шест от които са завършили фатално.

В последните години хората все по-често посягат на живота си по икономически причини. В много случаи това е форма на протест. Много малко от опитите за самоубийство са вследствие на тежко психическо разстройство. Специалистите твърдят, че в половината от случаите самоубийството е внезапен акт.

800 000 души всяка година правят опити за самоубийство в света, според данни на Световната здравна организация. Едва 2.8% от парите за здраве се отделят за суицидо профилактика, което е крайно недостатъчно. Тревожно е, че най-високият процент смъртност във възрастовата група 19-35 години се пада на самоубийствата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.